Štáb CNN Prima NEWS: Tak blízko frontové linii jsme ještě nebyli. Jak vypadá „zóna 0“?

Štáb CNN Prima NEWS na bojové linii

Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger z Charkova: Uklidnili se v oblasti boje, nebo je to právě naopak?

Prázdné silnice, protitankoví ježci, zem posetá raketami i hořící vraky vozidel. Tak vypadala „zóna 0“, kam se s ukrajinským doprovodem podívala reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová s kameramanem Jánem Schürgerem. Společně vyzpovídali vojenskou patrolu, nahlédli do sklepa s odpočívajícími obránci a natočili spoušť poblíž linie dotyku. „Musím říct, že jsme se nikdy nedostali tak blízko frontě jako dnes,“ podotkla Stomatová v Hlavních zprávách.

Ačkoliv ruská strana proklamovala zmírnění vojenských aktivit, v případě artilerie u Charkova se stal spíše pravý opak. Ostřelování zintenzivnilo jak na ukrajinské, tak ruské straně. „Za poslední tři hodiny téměř pořád slyšíme sirénu. Slyšeli jsme i výbuchy přímo v centru města – hrubým odhadem asi šest bloků od nás,“ sdělila reportérka CNN Prima NEWS v živém vysílání.

Během dne se jí společně s kameramanem Jánem Schürgerem podařilo podívat do tzv. „zóny 0“ v těsné blízkosti frontové linie. „Už tu nejsou žádní civilisté. Doprovodili nás tam ukrajinští vojáci, do těchto zón bychom se už jen tak nedostali. Jsou tam všude vojenské checkpointy, kam by nás nepustili,“ pokračovala Stomatová.

S delegovaným řidičem míjeli na liduprázdné silnici zničená auta, protitankové ježky i rakety trčící ze země. Výjimkou nebyla stále hořící vozidla ani polorozpadlé panelové domy, které zasáhla artilerie. Těžké boje na hranicích s Ruskem zkrátka po sobě zanechaly rozsáhlé škody.

„Nemůžeme se tu zdržovat příliš dlouho. Jsme tu s naším doprovodem, který nám říká, že na natáčení máme maximálně minutu. Pak pojedeme zase dál,“ vysvětlila situaci reportérka.

Posléze se novináři přesunuli k jedné z budov, kterou obývala ukrajinská posádka. Ta si ve sklepě domu dopřávala odpočinek. „Když mají chvilku čas, mohou si tu lehnout. Mají připravené matrace, postele a vlastně všechno, co se sem dalo navézt,“ doplnila Stomatová. Hned vedle ukrajinského úkrytu stále leželo tělo ruského vojáka.

Ukrajinští vojáci jsou i nadále v pozoru – na oblast dohlíží vojenské patroly a v samotném domě mají obránci nachystanou protitankovou střelu Javelin, která od začátku války dělá ruským obrněným brigádám vrásky. „Všechno, co lítá a střílí, už sem dopadlo. Tanky, minomety, artilerie, prakticky všechno. Až se tam začnete procházet, uvidí vás a začnou pálit,“ řekl ukrajinský voják Alexandr českému štábu.

Ukrajinské armádě, která zahájila na řadě míst poměrně slušnou protiofenzivu, se podařilo nedávno zničit muniční sklad na ruském území. Po vytlačení ruských vojsk se nyní obráncům daří držet dobytý perimetr poblíž hranic. „Musím říct, že jsme se nikdy nedostali tak blízko frontě jako dnes,“ konstatovala na závěr reportérka Stomatová.

Tagy: