Stáhněte topení, perte v nutnosti a dlouho se necachtejte. Politici radí, jak šetřit

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO)

Předvolební superdebata (918)

Stáhněte topení, perte a zapínejte myčku jen v nutnosti a necachtejte se dvacet minut ve vodě. Vládní i opoziční politici v nedělní superdebatě televize CNN Prima NEWS poradili lidem, jak mají v současné energetické krizi šetřit.

„Pračka standardním používáním spotřebuje 15 tisíc korun. Snažím se prát na 40 cyklů. Mám elektřinu a plynem topím přes centrální kotel v pronájmu. Termostat mám mezi 18 a 20 stupni,“ řekl v debatě ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš, jak šetří.

Zároveň zdůraznil, že „nikdo neříká, že šetření má být na úkor komfortu“. „Samozřejmě je nějaká kvalita života, proto máme nástroje pro ty, kteří jsou v potížích. Nenecháme nikoho padnout na dno,“ slíbil za vládní pětikoalici (ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti).

„Doma jsme snížili termostat přes den na 20 stupňů a v noci na 19 stupňů. Zvažuji další kroky. Správnější je nárazové větrání než nechat na malou mezeru otevřená okna. Myčku a pračku máme pouštět jenom, když je to nezbytně nutné,“ přidal rady ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Lidé se podle něj mají chovat rozumně. Zároveň připomněl, že vláda uvolnila peníze na podporu fotovoltaiky a tepelných čerpadel. „Firmy jsou schopny zařízení dodat do tří až šesti měsíců,“ připomněl.

Necachtejte se zbytečně 20 minut

„Nechci dávat hraběcí rady, jak Havlíček geniálně šetří. Snažíme se chovat tak, abychom neplýtvali. Takhle jsme vychovávali děti dávno předtím, než stouply ceny energií. Abychom se ve vodě necachtali zbytečně 20 minut,“ uvedl místopředseda opozičního hnutí ANO i Sněmovny Karel Havlíček příklad, jak on spoří. Lidé podle něj ale budou šetřit, protože mají rozum. „Nepotřebujeme letáky na výtazích, aby nás to navádělo k šetření,“ rýpal do kabinetu.

Radu, jak ušetřit, přidal i místopředseda a šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Stáhnu topení, co jiného mi zbývá,“ uvedl. Zároveň ale zdůraznil, že se radami vlády Petra Fialy (ODS) neřídí. „Lidé nejsou hloupí. Ví už bez premiéra dávno, kde šetřit. Nepotřebují hraběcí rady ze Sněmovny,“ podotkl.

K rozumnému hospodaření s plynem a elektřinou vyzval v nedělním mimořádném projevu i premiér Petr Fiala. Vláda, státní organizace, firmy i domácnosti podle něj mají zvážit, zda s energiemi zacházejí správně a jak jimi neplýtvat. „Rozumné hospodaření s energiemi uspoří každému vlastní peníze, ale také sníží výdaje státního rozpočtu,“ zdůraznil. Pomůže to podle něj také průmyslu i celé české ekonomice. Fiala bude důsledně trvat na tom, aby stát se svými institucemi šel v šetření příkladem.

Politici tak reagují na aktuální energetickou krizi. Tu chce vláda řešit omezením ceny elektřiny na šest korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a ceny plynu na tři koruny za kilowatthodinu pro maloodběratele. Návrh zákona v pátek prošel Poslaneckou sněmovnou.

Tagy: