Stále se mi zdá o raketách. Psychika trpí, říká válečný reportér po návratu z Ukrajiny

Hostem Nového dne byl válečný reportér a šéfredaktor serveru Voxpot.cz Vojtěch Boháč.

Rozhovor s Vojtěchem Boháčem

Ve válce na Ukrajině strávil během dvou cest dohromady pět týdnů. Válečný reportér a šéfredaktor webu Voxpot.cz Vojtěch Boháč v Novém dni na CNN Prima NEWS prozradil, že se mu stále zdá o tom, že kolem něj dopadají rakety. Na místě podle svých slov myslel hlavně na to, aby splnil své novinářské poslání.

S kolegyní Majdou Slámovou se na Ukrajinu vydali ještě před začátkem ruské invaze. „Psali jsme od listopadu, že je velká šance, že přijde válka. Vysvětlili jsme si to dlouhodobým pozorováním toho, co se v zemi děje,“ popsal Boháč. Vyrazil na začátku února, pak se k němu přidala Slámová a plánovali, že v zemi zůstanou dva až tři týdny.

Odjeli na hranice Ukrajiny a Běloruska do města Ovruč, kde dělali ještě jednu reportáž a nakonec je tam také zastihl začátek války. Rétorika Kremlu se mezitím zostřovala. V osudnou noc na 24. února se jako první objevily informace o bombardování na Donbasu, pak přišly zprávy, že webkamera na hranici s Krymem zčernala a poslední snímek ukazoval utíkajícího pohraničníka.

„Do toho začal projev Vladimira Putina, u kterého se debatovalo, jestli nejde o staré záběry. Ve 4 hodiny ráno jsem ale vzbudil Majdu se slovy, že asi začíná válka. Otevřeli jsme okno a ozvaly se rakety letící přes náš hotel. Takže jsme si řekli, že je to tady, sedli jsme do aut a jeli do Kyjeva,“ vzpomínal Boháč, který se o zahraniční politiku dlouhodobě zajímá a v Rusku i na Ukrajině v minulosti studoval.

Mohli jsme přijít o život

Nedaleko Kyjeva narazili na ruské vojáky, kteří začali ostřelovat jejich auto. „Připustili jsme si, že můžeme přijít o život. Čím je to dál, tím více si uvědomujeme, jak nebezpečná situace to byla,“ připustil novinář. Na tom stejném místě byl navíc asi o dvě hodiny dříve prý zabit jiný český dobrovolník.

„Rozdíl byl, že když jsme viděli auto označené invazním znakem, začal jsem brzdit. Když na nás začali střílet, mohl jsem začít couvat a naštěstí jsme se z toho dostali. Sny, že kolem mě dopadají rakety, se mi zdají stále,“ popsal Boháč po návratu do vlasti. „I když jsme byli na Ukrajině nejdříve dva týdny a poté další tři, dopad na psychiku je silný. Ale představa, co to dělá s těmi, kteří se schovávali před bombardováním, stále jsou na místě a navíc třeba o někoho přišli, je šílená,“ uvedl.

Nejde být schovaný někde ve sklepě

Každá válka je hlavně ze začátku nevypočitatelná, frontová linie se posouvá každým dnem. Boháč se Slámovou ale měli jasno – nechtěli se schovávat jen v krytu v centru Kyjeva a říkat, že se nic neděje. Jeli do míst, kde zuřil konflikt. „Kvůli tomu tam jako válečný reportér jste,“ zdůraznil reportér.

Dostali se například do Borodjanky, kde bylo hlášení o ostřelování. Obec navštívili ještě před tím, než byly potvrzené zprávy o chování ruské armády, které prostřednictvím videí a fotografií obletěly svět.

„V jednu chvíli jsme dorazili do nezmapovaného místa, kde byla frontová linie aktivní, takže jsme si řekli, že dál se jet nedá. Po třech dnech ježdění po bezpečných místech jsme ale zase vyrazili na Irpiň, protože když už jste na místě jako zpravodaj, nejde být schovaný někde ve sklepě. Na Ukrajinu máme plán jet znovu, ale asi až ke konci léta,“ dodal Boháč s tím, že musel změnit své prvotní odhady a neočekává, že invaze skončí ještě letos.

Práce válečného reportéra je opravdu specifická, podle Boháče ale psychický tlak není na místě tak hrozný, protože se novináři dívají na situaci perspektivou fotoaparátu nebo lidského příběhu. Navíc člověk je neustále v lehkém napětí a ostražitosti. Pořád slyší, jak v jeho okolí dopadají rakety.

„Psychika to asi vstřebá a v noci vám dá volno. Ale když se vrátíte domů, uvolníte se. Byl jsem si po návratu odpočinout v Itálii a vzbudila mě bouřka. Chvíli jsem si myslel, že kolem dopadají rakety. Psychika se dostane do módu, že nejste v nebezpečí, tak se možná vše projevuje ve snech,“ uvedl reportér.

Tagy:
válka reportér Vladimir Putin Itálie sny práce Ukrajina Bělorusko CNN Prima NEWS Nový den novinář Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace Borodjanka ostřelování ruská invaze na Ukrajinu Vojtěch Boháč Voxpot