Kluziště na silnicích, zrušené vlaky a spousta zlomenin. Ledovka paralyzovala Česko

Ledovka způsobuje problémy na silnicích i na železnicích.

Ledovka potrápila Česko

Stojící tramvaje či trolejbusy, zpožděné vlaky, místo silnic kluziště a silný led na chodnících i trávě. To vše přineslo mrazivé počasí, kvůli němuž vznikla silná ledovka. Problémy na východě Česka hlásí řidiči, chodci i železničáři. Desítky meziměstských souprav čekalo velké zpoždění, přičemž některé kvůli nepříznivému počasí ani nevyjely.

Na první pohled romantické ledové království, na ten druhý velké komplikace v dopravě i běžném životě. Jihomoravský kraj od pondělního večera postupně pokryla ledová vrstva.

K TÉMATU: Planetu zasáhl klimatický paradox. Proč jsou zimy tvrdší, když se planeta stále ohřívá?

Na řadě míst Brna měla po ránu velké problémy městská hromadná doprava. Například v Králově Poli řešili namrzlé trolejové vedení. „Lidi se usmívají, chápou to. Tohle je holt opravdu extrémní počasí,“ popsal situaci jeden z řidičů místního dopravního podniku.

Také osobní automobily obalila silná vrstva ledu. Řada chodníků se proměnila v jedno velké kluziště. Lékaři v brněnských nemocnicích – včetně té největší v Bohunicích – zaznamenali již od rána plné čekárny lidí, kteří se zranili po pádu na zledovatělém povrchu.

„Sledujeme nárůst počtu vykloubených ramen, zlomenin v oblasti hlezna i zápěstí či zlomené obratle,“ uvedl pro CNN Prima NEWS přednosta Kliniky úrazové chirurgie Fakultní nemocnice Brno Milan Krtička. Ledovka polevila v kraji až během odpoledne, kdy teploty postupně vystoupaly nad nulu.

Zpoždění vlaků v řádu stovek minut

Problémy hlásila i vlaková doprava. Situace na olomouckém hlavním vlakovém nádraží byla v úterý po ránu a dopoledne tak vážná, že některé linky nabíraly zpoždění i stovky minut. Například cestující, kteří čekali na pravidelný spoj v pět hodin, odjížděli až okolo půl osmé.

Z nádražního rozhlasu se ozývaly také informace o zrušených spojích. „Od noci až do dopoledních hodin byly v terénu nasazeny veškeré kapacity Správy železnic. Naši pracovníci v zasažené oblasti průběžně odstraňovali ledovku z trakčního vedení. Dokud však trvala samotná příčina, tedy mrznoucí déšť, nešlo opětovnému obalování trolejí ledem zabránit,“ popsal situaci na dráze mluvčí organizace Dušan Gavenda.

Postupně se tak zastavil elektrický provoz na koridorech z Přerova směrem k Hranicím na Moravě a Olomouci i na trati do Šumperka. U Věžek navíc elektrický oblouk přepálil trolej a bylo nutné ji opravit. Na trať do Nezamyslic tak vyjely vlaky opět až před polednem.

A jak se situace bude vyvíjet dál? „Ledovka může řidiče a chodce potrápit krátce po středeční půlnoci, a to nejdříve na severovýchodě Čech,“ přiblížil vývoj počasí reportér CNN Prima NEWS Robert Héč. „Výskyt nebezpečného meteorologického jevu se následně přesune na Moravu a do Slezska. K zledovatělým plochám se ve středu ráno přidá i silný vítr, který na celém našem území může dosahovat rychlosti až 70 m/s,“ varoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chodníky v Česku se proměnily v kluziště. Nazujte nesmeky, radí záchranáři seniorům

Tagy: