Staňte se policistou aneb Hrdinou každý den: Dopravní služba

Nejčastěji si jich všímáme při dopravních nehodách, k nimž vyjíždějí několikrát denně. Dopravní policisté jsou ale zásadním článkem v řetězu zajišťující naše bezpečí a pořádek. Hlídají provoz na silnicích a dálnicích, stíhají ty, kteří porušují nastavená pravidla, pomáhají řešit dopravní karamboly, často se přímo účastní i záchrany lidských životů. Mezi priority dopravní policie toho ale patří podstatně víc. Být dopravním policistou znamená dokázat v sobě snoubit zodpovědnost, schopnost rychlého rozhodování a pochopitelně špičkových řidičských dovedností.

Práce dopravní policie se na plynulosti a bezpečnosti provozu na českých silnicích a dálnicích projevuje každý den. Řeší aktuální i urgentní situace, ale také dlouhodobé úkoly.

Dopravní policie v ČR funguje už déle než sto let.

Vůbec první příslušník bezpečnostního sboru řídil dopravu 2. září 1919 v Praze na Václavském náměstí, to znamenalo dohled nad chodci, koňskými povozy, kočáry i tramvajemi a stále častěji také automobily.

Nový systém se setkával s velkou nevolí veřejnosti. Zpočátku se na dohledu nad dopravou podílelo 27 mužů, ke konci roku 1919 už fungovalo samostatné dopravní oddělení, kde jich bylo 200.

zdroj: Policie.cz

Práce dopravních policistů má mnoho podob: dohled nad dopravní situací

Tak dopravní policisty všichni dobře známe. U silnice s dalekohledem nebo s radarem a mimo jiné s alkohol testerem. Hlídají dodržování povolených rychlostí, dodržování předpisů silničního provozu obecně a v případě, že se tak neděje, rychle zasahují, aby nebyli ohrožení ostatní účastníci provozu. A pokud si to situace žádá, organizují a řídí dopravu za nepřehledných situací.

„Dohled na silniční provoz je realizován prostřednictvím základních, speciálních a průběžně dlouhodobých kontrol, dále pak prostřednictvím dopravně bezpečnostních akcí a preventivních opatření, která přispívají nejen ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, ale taktéž k  postihům nezodpovědných účastníků silničního provozu,“ uvádí web Policie.cz.

Vyšetřování dopravních nehod

Kdo je viník nehody? Porušil pravidla silničního provozu jen jeden člověk, nebo je nehoda následkem chyb, kterých se dopustilo více řidičů či jiných účastníků provozu naráz? Otázek, na které policisté hledají odpovědi, je v případě dopravních nehod mnohem víc. Kromě toho mají na starosti dokumentování nehod i jiných přestupků a trestných činů.

Kontrola dodržování pravidel v dalších oblastech dopravy

Jejich dalším důležitým úkolem je dohled nad dodržováním hmotnostních limitů vozidel, provozování silniční dopravy nebo přepravy nebezpečných nákladů. To vše při překročení stanovených pravidel může vést k zablokování provozu, v závažnějších případech i k ohrožení bezpečí účastníků provozu.

Přímý vliv na dopravní infrastrukturu

A důležité úkoly den co den plní také policisté v dopravně inženýrském úseku. Právě oni se vyjadřují k zásadním otázkám týkající se dopravní infrastruktury, které pomáhají dodržovat zákonné normy a zároveň zajišťují, že navrhovaná řešení v praxi jsou bezpečná a přínosná. „Vystupují například jako odborný orgán při řešení sítě pozemních komunikací a řízení provozu na nich, posuzují návrhy k užití dopravních značek, dopravních zařízení či zařízení pro provozní informace nebo uplatňují u příslušných silničních správních úřadů provedení preventivních opatření k omezení dopravní nehodovosti aj.,“ dočtete se na stránkách Policie.cz.

Zajišťování doprovodů

Dopravní policisté navíc doprovázejí jiná vozidla, pokud je třeba. Děje se tak v případě významných návštěv, nadrozměrných nákladů nebo třeba při převozu krve.

Kde si nejčastěji všímáte dopravní policie?

Dálniční oddělení

Dálniční oddělení plní specifickou roli. Střeží klid a pořádek na dálnicích i vybraných komunikacích a dalších místech, které k nim náleží. Kromě toho dopravní policisté na některých místech zajišťují veřejný pořádek, odhalují přestupky a trestné činy, které přitom nesouvisejí s provozem.

Chcete se stát součástí Dopravní policie a dohlížet na bezpečí a plynulý provoz? Podívejte se na nábor.policie.cz.

Tagy: