Největší korupční kauza v historii Prahy, tepe Starosty Udženija z ODS

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) v Novém dni na CNN Prima NEWS

360° (616)

Poslanec za hnutí STAN Ondřej Lochman a pražští zastupitelé Alexandra Udženija (ODS) a Patrik Nacher (za ANO) se ostře pohádali v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Důvod? Kauza kolem obviněného a nyní již bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN). Zatímco Lochman tvrdí, že aféra je záležitostí jedné radnice, Udženija upozornila, že kauza sahá i mimo hlavní město.

Kvůli středeční policejní razii na mnoha místech v Praze a následnému obvinění Hlubučka, který rezignoval na svůj post náměstka primátora a bylo mu také pozastaveno členství v hnutí, se ve Sněmovně z řad opozice objevily názory, že by měl ve vládě skončit minimálně předseda Starostů a ministr vnitra Vít Rakušan.

„Proč by měl odstupovat ten, který nic neprovedl? Je to záležitost jedné radnice. Pro mě jde o evidentní selhání jednotlivce a doufám, že Hlubuček bude brzy vyloučen z hnutí. Nesouvisí to s vládou. Je to problém pražského zastupitelstva,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Lochman.

Pražská opoziční zastupitelka a členka občanských demokratů, kteří jsou s hnutím STAN ve vládě, Alexandra Udženija by ale kauzu kolem dopravního podniku s prozatím 11 obviněnými nebagatelizovala.

Největší korupční kauza v historii Prahy

„Magistrát hlavního města má možná větší rozpočet než některé ministerstvo. Chápu, že vy, starostové z malých obcí, nevidíte závažnost situace. Tady je největší korupční kauza v historii Prahy. Byl zatčen náměstek primátora. Není to jen otázka hlavního města, jsou tam nejspíše vazby na Zlínský kraj a pana Polčáka. Ze Zlínského kraje pochází mnoho vašich vlivných politiků,“ kritizovala Udženija.

Starostka Prahy 2 je vlivnou političkou ODS, v minulosti mj. zastávala funkci první místopředsedkyně strany. Občanští demokraté v metropoli byli v minulosti spojováni s různými korupčními skandály. Nejznámější byla zřejmě kauza kolem někdejšího primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.

Udženija v pořadu 360° při kritice STAN narážela na fakt, že Hlubučka vyšetřovatelé viní z účasti v organizované zločinecké skupině a korupci. Vše se přitom točí kolem zlínského podnikatele a lobbisty Michala Redla. Ten byl dříve stíhán ve spojitosti s odsouzeným podnikatelem Radovanem Krejčířem a patří mezi zmíněnou jedenáctku obviněných.

Vedle toho europoslanec a advokát Stanislav Polčák v březnu rezignoval na post místopředsedy hnutí STAN kvůli tomu, že měl požadovat milionové odměny za pomoc obcím, které byly postiženy výbuchem muničních skladů ve Vrběticích. Ničeho nezákonného se však nedopustil.

„Policie zatkal politika, který je bohužel členem hnutí STAN. Jestli budou další lidé obviněni, bude se konat,“ zastával Lochman názor, že kauza se týká jen vedení Prahy a nemá přesah například do vládní politiky. Přesto uznal, že hnutí potřebuje již plánovaný mimořádný sněm, na kterém si zvolí nové předsednictvo. Rakušan by však měl v čele STAN zůstat, domnívá se poslanec.

Do STAN se pustil i Kalousek

Další opoziční pražský zastupitel a také opoziční poslanec Patrik Nacher upozornil, že kauz kolem Starostů je po podzimních sněmovních volbách opravdu mnoho. Poznamenal, že pod Rakušanův resort spadá policie. „Jsou legitimní obavy opozice, aby se věci vyšetřily tak, jak mají,“ varoval.

Rakušan ale ve čtvrtek opětovně odmítl výzvy parlamentní opozice, aby kvůli kauze v pražském dopravním podniku rezignoval. „Ve chvíli, kdy policie evidentně koná bez jakéhokoliv zásahu ministra vnitra, je zcela iluzorní představa, že bych mohl něco ze své funkce ovlivňovat“ podotkl.

Na sociálních sítích si ale do STAN rýpl i bývalý šéf TOP 09 – v současnosti také vládní strany – Miroslav Kalousek. Odkazoval na text Seznam Zpráv, který uvádí, že podnikatel Redl se od roku 2017 pohyboval v blízkosti politiků STAN.

„Od roku 2017. Je rok 2022. Tak ať mi nikdo neříká, že je to selhání jednotlivce, se kterým se STAN ‚příkladně vyrovnal‘,“ rozčílil se Kalousek.

Další spor mezi jinak vládními koaličními partnery vyvolali ve čtvrtek pražští občanští demokraté, ke kterým se přidali zástupci hnutí ANO. Společně vyzvali primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a jeho náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě) k rezignaci. Primátor i jeho náměstek podle ODS o nekalém jednání věděli a nezabránili mu.

To, že Scheinherr o nekalém jednání věděl, je pravda. Před dvěma lety podal na Hlubučka trestní oznámení. Jak ale ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, jiné akce na magistrátu nebo v dopravním podniku neinicioval, aby „neohrozil probíhající vyšetřování“. Hřib dodal, že kauza se týká výhradně STAN a Piráti hlasovali proti jmenování obviněných do DPP.

Tagy: