Stát vytipoval možné ubytování pro ukrajinské Romy. Kde to bude a kolik je volných míst?

Ukrajinských Romů je v Česku okolo 1 500.

Romové budou pomáhat v centrech pro uprchlíky

Stát se aktuálně zabývá otázkou, kam ubytovat příchozí romské uprchlíky z Ukrajiny. Redakce CNN Prima NEWS má k dispozici vládní dokument, kde jsou potenciální objekty vyjmenovány. Vytipováno je přes dvacet státních nemovitostí. Mezi nimi i bývalá kasárna v pražském Karlíně. Některé objekty jsou však aktuálně využívány jinými uprchlíky. Shoda panuje zatím však pouze na třech místech.

Ukrajinských Romů je v Česku okolo 1 500 a přibližně dvě třetiny z nich tvoří děti. Jejich ubytování v pondělí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řešil se zástupci romských organizací, kteří jim mají pomoci.

„Jako politická strana jsme na tuto situaci začali poukazovat. Náš kolega viděl stany, kde Romové bydleli, a tím jsme se o to začali zajímat. Nechci rozdělovat Romy a ‚neromy‘. Jsou to uprchlíci. Udělat hned na začátku separaci nebo segregaci, když to takto blbě nazvu, je špatně. Lidé tam žijí v nevyhovujících podmínkách,“ popsal pro CNN Prima NEWS předseda strany Roma Luma Emil Zajac.

Romské organizace se domnívají, že více než polovina lidí v Česku zůstane. Chtějí proto řešit přípravu romských dětí na školní docházku. Cestu vidí třeba v letních táborech.

Dvacet státních nemovitostí

Vytipováno je pro ně přes dvacet státních nemovitostí. Mezi nimi i bývalá kasárna v pražském Karlíně. Vešlo by se tam 200 lidí. Shoda s hejtmany je zatím na třech státních objektech, které by mohly být vhodné pro ubytování příchozích Romů z Ukrajiny. Novinářům to v úterý ve Sněmovně řekl ministr vnitra Rakušan.

Vybrané nemovitosti se stát bude pokoušet zhruba do týdne až deseti dnů uzpůsobit tak, aby byly připravené pro ubytování. Odhadem poskytnou zhruba 300 míst, míní Rakušan. Objekty se nacházejí v Jihomoravském a Středočeském kraji a na Vysočině.

Redakce CNN Prima NEWS získala dokument, ve kterém vláda vytipovává seznam míst, kde by se mohli romští uprchlíci ubytovat. Část objektů (označeny tučně) je dána k dispozici ze strany státních institucí a jednotlivých ministerstev. Některé z nich jsou aktuálně využívány pro ubytování ukrajinských uprchlíků a jsou již částečně obsazeny. V takovém případě by samozřejmě muselo dojít k jejich předchozímu přesunu.

Druhým typem objektů jsou dosud nevyužívané objekty v dispozici Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), které nejsou aktuálně sice vybaveny lůžky, ale mohou být ad hoc zprovozněny a využívány. Celková kapacita vytipovaných budov je 4 276 osob.

Ubytovací zařízení: Poskytovatel: Kapacita
Veleslavín –⁠ areál zámku ÚZSVM 90
Karlín –⁠ bývalá kasárna ÚZSVM 200
Benešov, Dukelská 999 (Pražská kasárna) ÚZSVM 500
Tábor, kpt. Nálepky 2395 –⁠⁠ ubytovna MO –⁠ AS 150
Nové Hrady čp. 413  bývalá rota ÚZSVM 30
Plzeň, Čechova 2425 –⁠ bývalá ubytovna ÚZSVM 250
Karlovy Vary, Počernická 2 –⁠ ubytovna MO –⁠ AS 69
Karlovy Vary, hotel Bellevue MO  VLRZ 105
Teplice, hotel Judita MO – VLRZ 68
Liberec, Jeronýmova 522/14 –⁠ ubytovna MO –⁠ AS 81
Přední Labská 43, Špindlerův Mlýn –⁠ zotavovna MSpr –⁠ VS 115
Pardubice, Na Lužci 661  ubytovna MO –⁠ AS 102
Kramolín čp. 21 – ubytovna MO –⁠ AS 45
Luhačovice, vzdělávací zařízení Pozlovice MF –⁠ GFŘ 150
Vyškov, Víta Nejedlého 61 –⁠ ubytovna MO –⁠ AS 42
Znojmo, Havraníky čp. 13 –⁠ ubytovna MŽP –⁠ SNP 32
Boskovice, Sv. Čecha 1603/11 ÚZSVM 40
Olomouc, 1. máje 803 –⁠ areál Hanáckých kasáren ÚZSVM 1 725
Třinec, Poštovní 621 –⁠ admin. budova ÚZSVM 130
Český Těšín, U Mlékárny 1863/13 – admin. budova ÚZSVM 70
Orlické Záhoří čp. 24  rekr. zařízení MF –⁠ GŘC 30
Litovel, Uničovská 138/19 – admin. budova ÚZSVM 164
Frýdek-Místek, Slezská 765 – admin. budova ÚZSVM 88

(MO – AS: Ministerstvo obrany, Armádní servis, MO – VLRZ: Ministerstvo Obrany, Vojenská lázeňská a rekreační zařízení,  MSpr – VS: Ministerstvo spravedlnosti, Vězeňská služba, MF – GFŘ: Ministerstvo financí, Generální finanční ředitelství, MF – GŘC: Ministerstvo financí, Generální ředitelství cel, MŽP – SNP: Ministerstvo životního prostředí, Správa národního parku)

Tagy: