Takhle se hospodařit nesmí, cupuje Kalousek vládu. MotoGP označil za „blbost na první dobrou“

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

360° (241)

Zveřejnění návrhu státního rozpočtu na příští rok je na spadnutí. Ministerstvo financí ho má tento víkend předložit vládě, jeho podobu ale do konce měsíce tají. Již dříve šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že každá rozpočtová kapitola nejspíše dostane méně peněz, než by si přála. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který rozpočtovou politiku současného kabinetu dlouhodobě kritizuje, poznamenal, že deficit vysoko nad 200 miliardami korun, kam vláda míří, není normální. „Takhle se dál hospodařit nesmí,“ napsal na sociální síti X. Nápad kabinetu, který chce podpořit mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP desítkami milionů korun, označil za „blbost na první dobrou“.

Jednotlivé resorty až do poslední chvíle bojovaly o finanční prostředky před finálním zveřejněním státního rozpočtu. Zatímco ministryně obrany Jana Černochová (ODS) si díky závazku ČR vydávat dvě procenta HDP na obranu nepochybně polepší, u jiných resortů není ještě jasné, jak velký kus z rozpočtu jim připadne. Vláda Petra Fialy (ODS) – na rozdíl od jiných let – podobu hospodaření na příští rok tají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dítě si vysnilo kroužek, ale rodiče nemají peníze? Pomoc nabízejí pojišťovny i neziskovky

Ke zveřejnění má údajně dojít nejpozději v noci na neděli. Stanjura dříve uvedl, že zákon počítá s maximálním stropem deficitu ve výši až 231 miliard korun. Upozornil, že každá rozpočtová kapitola dostane nejspíše méně peněz, než by si přála. Do návrhu mohou ale zasáhnout i po jeho zveřejnění – sám šéf státní kasy nepočítá, že by došlo v nejbližší době k definitivnímu souladu.

Dlouhodobý kritik vládní rozpočtové politiky a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek napsal na sociální síti X, že se stát zbytečně zadlužuje mimo jiné i kvůli komerčním akcím, jako je například návrat šampionátu MotoGP do ČR. Vláda chce akci podpořit částkou 35 milionů korun. Kalousek ale nevěří, že by z takové investice pak Česká republika jakkoliv profitovala, zvlášť s tak vysokým schodkem.

„Viděl jsem studie, jak by se nám ‚vyplatil‘ kanál O-L-D nebo Praha olympijská. Žádné z nich jsem nevěřil, ale chtělo to bližší zkoumání. Nicméně tvrzení, že veřejné peníze vložené do MotoGP se nám ‚vrátí mnohonásobně‘, blíže zkoumat nemusíme. To je blbost na první dobrou,“ napsal v noci Kalousek.

„Ochota vlády zadlužovat státní rozpočet ve prospěch ryze komerčních akcí a zájmových skupin na ně napojených, je jedním z důvodů, proč zveřejněný rozpočet bude také tak vypadat,“ poznamenal bývalý ministr financí. V dřívějším příspěvku mimo jiné poukázal na to, že státní schodek vysoko nad 200 miliardami by odpovídal dobám, kdy je země ve významné krizi. V té se ovšem Česko nyní nenachází.

„Neodpovídá to normálním časům. Nechci ani domýšlet výši deficitu, kdybychom prožívali hospodářskou krizi podobnou té po pádu Lehman Brothers v roce 2008. Na takovou krizi připraveni nejsme a jsme tak mimořádně zranitelní,“ doplnil Kalousek. Také nesouhlasí, že je země v době, kdy si „jako rodina bere hypotéku“.

„Jsme naopak v situaci rodiny, která žije v bytě, kde nájem, energie a služby pohltí více než 90 procent jejích pravidelných příjmů. Na všechno ostatní – jídlo, šaty, doprava, volný čas… si musí půjčovat. Pokud se nepřestěhuje do levnějšího bytu, nebo nezvýší své příjmy, dočká se fatálních důsledků. Ke stejným fatálním důsledkům nás všechny vede současná rozpočtová politika,“ nešetřil kritikou na konto Fialova kabinetu.

„Zbývá jen kousek naděje, že budeme mít šanci na reparát. K tomu si ale musí většina z nás uvědomit, že takhle se dál hospodařit nesmí,“ uzavřel Kalousek.

Ministr financí Zbyněk Stanjura bude hostem nedělní Partie Terezie Tománkové, kde bude hájit podobu státního rozpočtu na rok 2025. Spolu s ním bude ve studiu diskutovat předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a jeho předchůdkyně v resortu Alena Schillerová. Debatu můžete sledovat na CNN Prima NEWS od 11:00 či přímo v tomto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemáte peníze na vybavení pro školáka? Ekonom poradil, jak získat příspěvky od státu.

Tagy: