Dítě si vysnilo kroužek, ale rodiče nemají peníze? Pomoc nabízejí pojišťovny i neziskovky

S blížícím se začátkem školního roku rodiče řeší také zájmové kroužky, na něž budou jejich děti docházet. (Ilustrační snímek)

Dražší obědy i školní pomůcky

Školní rok začíná, a tak se vedle otázky, kolik budou stát nutné pomůcky či obědy, řeší také kroužky pro děti, které taktéž zdražují. Dle posledních průzkumů většina rodičů za zájmové aktivity svého potomka zaplatí několik tisíc korun za pololetí. Dopřát dětem zajímavý kroužek ale mohou i rodiny, které nejsou v ideální finanční situaci. Příspěvky na pohybové aktivity nabízí většina pojišťoven, „finanční injekci“ potřebným na kteroukoliv aktivitu mohou poskytnout také neziskové organizace. Kam se obrátit a kde požádat o pomoc?

Trávit čas se svými vrstevníky na fotbale, tancování, kreslení, zpěvu či při jiné aktivitě je pro děti nedílnou součástí jejich dospívání. A právě téma zájmových kroužků se začátkem nového školního roku probírá v řadě rodin.

DÁLE ČTĚTE: Škola Plaváček se topí v problémech? Policie zahájila vyšetřování, majitelka je překvapená

Vedle starostí spojených s náklady na nové školní pomůcky či obědy ve školních jídelnách se tak rodiče zabývají i otázkou, na kolik je mimoškolní aktivity jejich dětí vyjdou.

Z aktuálního průzkumu Provident Financial vyplynulo, že většina rodičů (57 procent) počítá s vyššími náklady spojenými se zájmovými kroužky svých dětí než dříve. Necelých 60 procent rodičů dále uvedlo, že za jedno dítě na pololetí zaplatí sumu do 3 000 korun, přes 4 000 korun pak zaplatí čtvrtina dotázaných.

Zdražování? Záleží na lidech a energiích

Skutečnost, že se alespoň lehké zdražení pravděpodobně do zájmových kroužků promítne, potvrdil redakci také ekonom Petr Bartoň. „Realita zdražování v jednotlivých oblastech bude různá, mnohdy se přistoupí k administrativně jednoduchému zdražení o nějaké stejné procento, nebo dokonce – což dává ještě méně ekonomický smysl – o nějaké stejné stokoruny,“ uvedl.

Zároveň přiznal, že je těžké předvídat, které typy „koníčků“ zdraží nejvíce. „Jako ekonomové nicméně víme, že pokud by se měly ceny měnit podle změny nákladů ve veřejném sektoru, tak by nejvíce zdražily ty volnočasové aktivity, u nichž je na jedno dítě potřeba nejvíce instruktorů či dozoru. Lidská práce totiž zdražuje nejvíce, zhruba o sedm procent ročně,“ vysvětlil Bartoň.

Na druhém místě by se podle tohoto modelu mohly umístit kroužky, které jsou náročné na energie. „Ne nutně na vytápění, protože v daných prostorech by se v zimě většinou muselo vytápět stejně – a pokud tam budou děti, tak správce na topení dokonce ušetří; přítomnost lidí v místnosti je významný výtopný faktor a je tam pak potřeba topit paradoxně méně,“ zdůraznil.

Jde o koníčky, kde hrají energie významnou nákladovou položku při samotné činnosti. „Například vypalování keramických výtvorů. Energie sice zlevňují proti minulému roku, ale někteří organizátoři se mohli dostat do ‚nových‘ tarifů, které mohou být vyšší než byly ty staré, platné ještě z dob levnějších energií,“ doplnil Bartoň.

Na posledním místě by měly zdražit (proti minulému roku) koníčky, kde hrají významnou nákladovou roli potraviny. „Ty totiž proti loňskému roku výrazně zlevnily  o šest procent, zdaleka nejvíce v celé Evropě,“ pokračoval ekonom s tím, že nakonec bude dané zdražení „záviset hlavně na tom, jak se na místní úrovni (odpovědné zejména za základní školství) rozhodnou o rozdělení platby mezi rodiče a místní rozpočet“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Průzkum odhalil, jak jsou děti ve školák spokojené

Dodal, že není pravda, když zaznívá, že v rozpočtu nejsou peníze. „To platí o centrálním rozpočtu státu. ‚Problém‘ českých veřejných rozpočtů naopak je, že místní rozpočty často ‚nezdravě‘ hromadí peníze, aniž by je utrácely. Nelze to tedy říci paušálně, ale v mnoha místních rozpočtech by se extra peníze na rozvoj vývoje budoucích daňových poplatníků, kteří jednou budou muset naše státní dluhy splácet, našly, aby dopad na ty současné daňové poplatníky – rodiče – nebyl tak veliký,“ doplnil.

Sport není dětem příliš po chuti

Podle průzkumu, který pro společnost Provident udělala před dvěma lety agentura Instant Research, navštěvovaly zájmový kroužek jednou týdně alespoň dvě třetiny českých dětí. Nejčastěji se jich účastnily ve školách nebo sportovních klubech; přibližně šestinu kroužků pořádala volnočasová střediska a každé desáté dítě navštěvovalo základní uměleckou školu.

Zájem o kroužky trvá, zažívá však propady. Řeč je zejména o sportovních aktivitách. Jak vyplynulo z průzkumu agentury SANEP, který byl zveřejněn letos na jaře, pokles sportujících dětí v Česku se nedaří zastavit. Zatímco v roce 2022 chodilo pravidelně do sportovních klubů 51 procent dětí, letos počet klesl na 46 procent, cituje web České noviny.

Stejně tak dle výsledků průzkumu upadá zájem mládeže o pohybové aktivity během dne, a naopak rapidně roste počet hodin strávených na elektronických zařízeních. „Negativní trendy se nám stále nepovedlo zastavit, natož je obrátit. Je třeba, aby se stát více a aktivně zajímal o pohybovou problematiku u dětí. Jinak hrozí katastrofa v podobě nezdravé, tlusté a psychicky neodolné mládeže,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů.

Trvající pokles zájmu o sport potvrzuje i průzkum agentury Ipsos pro společnost MultiSport Benefit, kterého se zúčastnilo více než tisíc respondentů. Z něj vyplynulo, že letos své děti alespoň na jeden sportovní kroužek určitě přihlásí třetina rodičů v Česku. Oproti minulému roku, kdy stejný záměr měly více než dvě pětiny rodičů, je to méně. Přibližně stejný podíl rodičů jako loni – asi pětina – sportovní kroužky omezí kvůli tomu, že potřebují šetřit.

„Vztah ke sportu je u dětí potřeba budovat od nejútlejšího dětství. A nelze spoléhat pouze na hodiny tělesné výchovy ve škole. V současné době však domácnosti mnohdy musí hledat úsporná opatření. Kluby jsou na druhou stranu, kvůli vzrůstajícím nákladům, často nuceny zdražovat,“ podotkl ředitel společnosti MultiSport Benefit Miroslav Rech.

ČTĚTE TAKÉ: Nemáte peníze na vybavení pro školáka? Ekonom poradil, jak získat příspěvky od státu

Z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Decathlon, který má redakce k dispozici, už dříve vyplynulo, že za sportovní vybavení na kroužky či tělocvik letos 70 procent rodičů před začátkem školního roku plánuje utratit do 2 000 korun. Zhruba 60 procent jich zároveň uvedlo, že sportovní vybavení podle nich meziročně zdražilo, a to minimálně o 10 procent.

Nejoblíbenějším sportem je mezi českými dětmi podle průzkumu fotbal, následuje plavání, cyklistika, gymnastika nebo basketbal. Průzkumu se zúčastnila více než tisícovka lidí.

Na jaké příspěvky u pojišťovny máte nárok?

V oblasti zájmových kroužků rodiče nejčastěji čerpají pomoc třetích stran. Těch, kteří nezvládnou výdaje hradit „z vlastní kapsy“, je podle průzkumu Provident Financial více než třetina. Čtrnácti procentům rodičů na kroužky přispívá bližší rodina, dvanáct procent využívá příspěvek od pojišťovny.

Každý klient zdravotní pojišťovny se může podívat, jaké preventivní a bonusové programy právě ta jeho nabízí. Díky nim tak rodiče mohou získat příspěvek na volnočasové aktivity svých dětí.

  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Dětem do deseti let včetně přispívá pojišťovna na organizované plavecké kurzy částkou až 1 000 korun. Dále nabízí až 500 korun na školky a školy v přírodě či lyžařské výcviky v minimální délce čtyř dnů. Stejně tak mohou rodiče získat až 500 korun na sportovní kroužky aspoň na tři měsíce pro děti a mládež od tří let.

  • Oborová zdravotní pojišťovna

Tato pojišťovna má poměrně komplikovaný systém benefitů. Nabízí dva systémy čerpání: Takzvané kupony – na něž vzniká nárok automaticky z pozice pojištěnce – nebo na takzvanou Vitakartu, na které se klientům hromadí kredity, například za návštěvy preventivních prohlídek, za podání přehledu v případě OSVČ a podobně.

V rámci příspěvků na prevenci přes kupony zdravotní pojišťovna obecně přispívá na sportovní aktivity dětí ve výši 1 000 korun. Příspěvek se dá čerpat na úhradu členství ve sportovních oddílech, tréninky, vstupné na sportoviště a podobně. Dále pojišťovna nabízí až 10 tisíc korun na ozdravné a sportovní pobyty a tábory, včetně škol a školek v přírodě či sportovních soustředění.

  • RBP zdravotní pojišťovna

U této pojišťovny můžete čerpat příspěvek až 500 korun na školu a školku v přírodě pro děti od školky až po ukončení povinné školní docházky. Stejnou částku můžete obdržet na kurzy plavání pro děti od tří let. Na letní prázdninové pobyty a příměstské sportovní tábory můžete obdržet až 1 500 korun.

  • Vojenská zdravotní pojišťovna ČR

Pro děti do osmnácti let Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí příspěvky do 1 000 korun jednou v roce v programu Pohyb. Až 500 korun mohou rodiče získat na plavecký kurz nebo plavání rodičů s dětmi, na ozdravné či sportovní pobyty pro děti od čtyř let mohou klienti získat až 1 000 korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ve školák během prázdnin probíhaly rekonstrukce. Jak dopadly?

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR

Příspěvek v hodnotě 2 000 korun pro děti od prvního roku do 18 let mohou klienti čerpat na pravidelnou pohybovou aktivitu (například florbal, fotbal, atletika, hokej, plavání...), sportovní prohlídku, lyžařský kurz či členské příspěvky a startovné. O příspěvek si klient do vyčerpání stanoveného limitu může zažádat dvakrát ročně.

  • Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR

Zdravotní pojišťovna přispívá z Fondu prevence do 1 500 korun na plavání pro děti, organizované sportovní pohybové aktivity (cvičení, kroužky...), ozdravné pobyty v přírodě a sportovní ochranné pomůcky.

  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Dětem do 18 let nabízí z programu Sport junior příspěvek do 700 korun na pohybové aktivity, pomůcky pro prevenci úrazů, sportovní prohlídky, sportovní tábory či sportovní kroužky ve škole.

Kam dál se obrátit o pomoc?

Vedle zdravotních pojišťoven existují také neziskové společnosti, které se snaží rodinám v nouzi pomoci. Jedním z takových projektů je „Darujeme kroužky dětem“, za nímž stojí Česká rada dětí a mládeže. Cílem je pomoci rodinám ve finanční tísni s úhradou nákladů na volnočasové aktivity dětí a mládeže ve věku od tří do 18 let.

„Žadatelé mohou získat v rámci jednoho pololetí podporu ve výši až 1 500 korun na každé dítě, tedy až 3 000 korun za školní rok. Současná výzva na 1. pololetí začíná 17. září 2024 a pro žadatele končí 17. listopadu 2024,“ uvádí se na stránkách projektu. Právě zde najdou žadatelé všechny informace k žádosti o příspěvek.

Obdobný projekt s finanční pomocí nabízí také nezisková organizace Znesnáze v rámci projektu „Kroužky dětem“. „Každé dítě si zaslouží rovné podmínky a plnit si své sny nehledě na finanční možnosti rodiny. Stačí kontaktovat naši kolegyni Jolanu a říct si o pomoc,“ uvádí platforma. Pak je nutné popsat svou situaci a o jaký kroužek či vybavení se jedná.

Na pomoc potřebným rodinám, jejichž děti sní o tom, že se například naučí hrát na piano či zpívat, je spuštěný projekt Hudba je pro všechny. Iniciátorem i strůjcem pomoci je písničkář a skladatel Pokáč, vlastním jménem Jan Pokorný. V rámci iniciativy se dětem proplácí kroužek hudby, ZUŠek, lektorů a další.

„Situaci posuzujeme individuálně, ale pro rodiny je doložení zároveň zcela jednoduché. Pouze se nám prokážou nějakým doporučením od terénní sociální pracovnice, nebo zdravotní zprávou a podobně. Zkrátka svá tvrzení podloží příslušným dokumentem,“ doplnila pro CNN Prima NEWS Simona Patelisová ze zmíněné organizace Znesnáze.

Mnoho zaměstnavatelů navíc nabízí svým zaměstnancům různé benefitní programy. Můžete se zeptat, zda se nabízený benefit týká i zájmových kroužků pro děti. Odpověď vás může leckdy překvapit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růst platů od září o tři a pět procent? Vyděračské, zuří odbory. S vládou se nedohodly

Tagy: