GLOSA: Na platy peníze nejsou, motorky ale dotujeme. Vládní komunikační chaos pokračuje

Vláda Petra Fialy (ODS) je často kritizována za komunikační šumy a protichůdná vyjádření. Dokládá to i poslední přešlap v podobě dotace pro návrat MotoGP do Brna. Zatímco na sportovní událost se peníze najdou, v jiných situacích ministr financí Zbyněk Stanjura tvrdohlavě říká, že rozpočtová rezerva je vyčerpána. Návrat závodů na Masarykův okruh tak lze označit za předvolební dárek.

Premiér Petr Fiala (ODS) spolu se stranickou kolegyní a primátorkou Brna Markétou Vaňkovou hrdě oznámili, že závody silničních motocyklů se vrátí na brněnský okruh. Překvapivou a poněkud úsměvnou zprávou je, že podle analýzy bude závod vydělávat, což se následně promítne i ve vyšším výběru daní. Závody přitom skončily v roce 2020 kvůli tomu, že se okruh ocital pravidelně v červených číslech navzdory štědrým dotacím kraje a ministerstva školství.

K TÉMATU: Požadavky odborů? Absolutně nereálné, uškodí těm nejchudším, tvrdí ekonom Bartoň

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Stát na návrat vydal podle některých informací částku okolo 250 milionů korun. Z pohledu na výdaje státního rozpočtu se jedná o zanedbatelnou sumu. Přesto se jedná o absurdní rozhodnutí, které přichází v předvolební době. Na konci září se totiž odehrají krajské volby. Premiér Fiala je jihomoravským poslancem a často vede místní spory s exministryní financí Alenou Schillerovou (ANO), která je ze stejného kraje.

I z toho důvodu si událost nenechal ujít ani hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL), který je v okruhu kandidátů na nového šéfa lidovců. Nutno podotknout, že kraj se bude na rozpočtu závodů také podílet.

Ještě více zarážející je, že oznámení o sportovní události přichází v době, kdy se vláda ostře dohaduje s odbory o přidání státním zaměstnancům. Zástupci pracovníků požadují přidání o 10 procent, které by státní kasu zatížilo pěti miliardami korun. Na to ovšem peníze podle ministra financí nejsou. Důvodem je vyčerpaná rozpočtová rezerva po krachu Liberty Ostrava.

I zde je ale patrná nejednotná pozice vládní pětikoalice. Zejména kvůli tlaku jihomoravských poslanců nedošlo ke zdanění tichého vína. Svého času se jednalo o velký spor, který na vládě ležel dlouhé měsíce. Brněnská vládní klika si ale vydupala, že absurdní výjimka na tento druh alkoholu bude nadále platit. V opačném případě by si státní kasa přišla na oněch pět miliard, které nyní zoufale chybí na platy státních zaměstnanců.

Spor o zmrazení platů a valorizace

Komunikační chaos se vládě vyčítá už delší dobu. Není to poprvé, co představitelé Fialova kabinetu postupují protichůdně. V minulém roce například prošla sporná snížená valorizace důchodů, která seniorům přidává v době inflace méně peněz. Ekonomové rozhodnutí chválili a čas ukáže, zda se jednalo o dobré rozhodnutí.

Na druhé straně si ale vládní poslanci bezprostředně poté schválili zvýšení platů o 10 procent. Platy zákonodárců jsou vždy pod drobnohledem a tento krok vyvolal jak u opozice, tak u seniorů vlnu nesouhlasných hlasů a obviňování z arogance a asociálnosti. A není se čemu divit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Tagy: