Jurečka: Vláda kvůli povodním vydá dluhopisy. Na nápravu škod si musíme půjčit, vysvětlil

Předvolební Superdebata: Markéta Pekarová Adamová, Marian Jurečka a Robert Šlachta

Krajské a senátní volby 2024 (1)

Vláda kvůli pomoci regionům zasaženým záplavami vydá povodňové dluhopisy. Dělo se tak i v minulosti, řekl v předvolební Superdebatě na CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Část peněz podle něj zajistí pojišťovny, které budou krýt pojistné události, část půjde z rozpočtů obcí a krajů.

„Princip povodňových dluhopisů je jednoduchý. Celou záležitost ohledně kompenzací škod po povodních neumíme financovat jinak, než si na ni holt půjčit,“ pronesl Jurečka v Superdebatě.

ČTĚTE TAKÉ: Spor o povodně. Proč mi skáčete do řeči? ptal se Šmarda. Říkáte nesmysly, odpověděla Pekarová

Jurečka na dotaz, z čeho stát škody po povodních zaplatí, řekl, že se na tom bude podílet několik zdrojů stejně jako při povodních v roce 1997 a 2002. Část uhradí pojišťovny, část rozpočty obcí, měst a krajů a část vláda. „Dělo se to i v minulosti,“ dodal Jurečka, který předpokládá, že škody budou v řádech desítek miliard korun a obnova území potrvá několik let.

Podobně se už ve středu vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). Kvůli státní pomoci bude pravděpodobně nutné novelizovat státní rozpočet na letošní rok, řekl premiér po dnešním jednání kabinetu. Otázkou financování obnovy se podle něj bude ve čtvrtek zabývat vládní skupina, kterou kabinet pro tento účel vytvořil.

Vydání povodňových dluhopisů v Superdebatě podpořil i předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedy SOCDEM Michala Šmardy je dobré využít také peníze z evropských fondů. Povodňové dluhopisy stát vydával i v minulosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Síkela bude afrokomisařem, řekl Juchelka. Je to šance formovat EU, míní Jurečka

Tagy: