Proč je Lyman tak důležitý? Ovládnutí města Ukrajinci znamená pro Rusy citelnou ztrátu

Ukrajinští vojáci nedaleko Lymanu (22. září 2022)

Ukrajinci ovládli město Lyman

Ztráta města Lyman, nad kterým první říjnový den zavlála ukrajinská vlajka, bude zřejmě pro Rusy znamenat citelnější prohru, než by se na první pohled mohlo zdát. Oblast je totiž vnímaná i jako brána k dalšímu postupu do sousední Luhanské oblasti. Podle zahraničních médií i dalších expertů může mít toto selhání Putinovy armády další dopady.

„Z operačního hlediska je město Lyman důležité, protože ovládá klíčový silniční přechod přes řeku Severní Doněc, za níž se Rusko snaží upevnit svou obranu,“ podotýká například britská vojenská rozvědka.

Stažení Ruska z Lymanu podle Londýna pro Putina představuje také významnou politickou překážku, a to vzhledem k tomu, že se nachází v Doněcké oblasti, regionu, který Rusko údajně chtělo „osvobodit“ a který se pokusilo nelegálně anektovat.

Stažení ruských vojáků proto může vést k další vlně veřejné kritiky ruského vojenského vedení ze strany vysokých představitelů. „Další ztráty kontroly na nelegálně okupovaných územích téměř jistě povedou k zesílení této veřejné kritiky a zvýší tlak na vrchní velitele,“ dodává britská rozvědka.

Významný zisk pro nepřítele

Také podle agentury Reuters bude ztráta Lymanu znamenat výrazný problém pro Kreml a jeho plány ovládnout region Donbasu, jenž tvoří Doněcká a Luhanská oblast. „Ústup představuje nejvýznamnější zisk Ukrajiny od její úspěšné protiofenzivy v severovýchodní Charkovské oblasti minulý měsíc,“ píše americký web CNN.

A podobně toto vítězství vnímají i sami Ukrajinci. „Osvobození Lymanu je důležité, protože je to další krok k osvobození ukrajinského Donbasu. Je to příležitost jít dál k městu Kreminna a Severodoněcku. Proto je to psychologicky velmi důležité,“ řekl mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj.

Web Meduza už před získáním oblasti avizoval, že ztráta Lymanu by pro Rusko znamenala ohrožení pozic v sousední Luhanské oblasti. Na tento úsek bude muset ruské velení přesunout silné zálohy, které nejspíše chtělo využít na jihu Ukrajiny. Pokud by Moskva takový přesun neučinila, mohla by ztratit značnou část Luhanské oblasti, soudí autoři.

Tagy: