Partnerství Ruska a Číny? Mezi velmocemi to začalo skřípat, naznačují poslední kroky

Vladimir Putin a Si Ťin-pching

Svoboda o ruském ostřelování Ukrajiny

Mezi Ruskem a Čínou to, zdá se, začalo skřípat. Čínský prezident Si Ťin-pching se neobjevil na oficiálním seznamu gratulantů v narozeninový den svého protějšku Vladimira Putina. Z nejlidnatějšího státu světa také dorazilo jasné sdělení – doufáme v deeskalizaci situace na Ukrajině. Země jsou přitom strategickými partnery.

Čína v minulosti hlasitě kritizovala západní sankce vůči Moskvě, strategické partnerství ale zjevně neznamená podporu na „život a na smrt“. Po ruských útocích na ukrajinská města si tak Putin a spol. vyslechli jasný vzkaz.

„Doufáme, že tato situace bude brzy deeskalovat,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning na pravidelném brífinku. Diplomatická zpráva přišla poté, co ruské útoky nepřežily desítky civilistů.

Rusko v pondělí odpálilo proti Ukrajině minimálně 83 raket. K útokům se už vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“.

Přání jako symbol

Spekulacím o chladnoucích vztazích obou velmocí nahrávají i další náznaky. Na oficiálním webu prezidenta Ruské federace se totiž objevil článek, který informuje o gratulantech přejících Putinovi k narozeninám. Zatímco na něm nechyběl prezident Kyrgyzstánu, Turecka či dalších zemí, o čínském prezidentovi nebyla ani zmínka.

„Něco se pokazilo... Neblahopřát příteli a strategickému partnerovi k výročí je přinejmenším nepřátelské a dokonce nepartnerské,“ napsala na sociálních sítích novinářka Světlana Selivanová.

Putinův mluvčí však později uvedl, že prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching ve skutečnosti ruské hlavě státu poblahopřál prostřednictví telegramu, píše web RTVI. „Jako obvykle přišel blahopřejný telegram. Dárky se předávají pouze na schůzce,“ objasnil Dmitrij Peskov.

Zdroje RTVI v diplomatických kruzích pak doplnily, že Putinovi nebyl zaslán pouze telegram. „Na ruské velvyslanectví v Číně se nacházel i dopis a dárek,“ konstatoval zdroj. O jaký dar se jedná, ale neupřesnil.

Tagy: