Velká ztráta pro Rusko. Nad strategicky významným Lymanem zavlála ukrajinská vlajka

Voják speciálních jednotek Kraken Igor Špatenko hlídkuje v prázdných ulicích v době pokračujících bojů 24. září 2022 v ukrajinském Kupjansku.

Válka na Ukrajině (27.9.2022 9:20)

Ukrajinští vojáci vstoupili do strategicky důležitého města Lyman na východě Ukrajiny, napsal v sobotu zpravodajský server Meduza s odvoláním na očité svědky, kteří podle portálu viděli vojáky v západní polovině města. Podle ruského ministerstva obrany se armáda dobrovolně stáhla na výhodnější pozice.

V médiích se objevily záběry vojáků s ukrajinskou vlajkou u vjezdu do města. Video podle listu Ukrajinska pravda nejprve zveřejnil šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Ruská agentura RIA Novosti informace potvrdila a zveřejnila prohlášení tamního ministerstva obrany, podle kterého se Rusové pouze stahují na výhodnější pozice.

„Někteří se vzdávají, mají hodně zabitých a zraněných, ale operace ještě neskončila,“ uvedl mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na sobotu uvedl, že jeho země ve válce proti Rusku převzala iniciativu a dosahuje výrazných výsledků. Konkrétně se zmínil o úspěších právě u Lymanu.

Ukrajinští představitelé dříve uvedli, že Ukrajinci v Lymanu obklíčili asi 5 000 ruských vojáků. Podle ruskojazyčného webu stanice BBC ale nebylo obklíčení úplné, poněvadž ukrajinské velení stále neohlásilo dobytí obce Torske východně od města.

Mluvčí ruského ministerstva se zprávu o stažení pokusil zmírnit informacemi o úspěších ruských sil. Prohlásil, že ruské síly u Lymanu „zlikvidovaly“ přes 200 ukrajinských vojáků, pět tanků a devět bojových vozidel pěchoty. „Nehledě na utrpěné ztráty měl ale nepřítel značnou výhodu z hlediska síly i vybavení, nasadil zálohy a pokračoval v útocích v dané oblasti,“ sdělil Konašenkov.

Pád Lymanu, který Rusko využívá jako zásobovací a dopravní uzel pro operace na severu Doněcké oblasti, by znamenal výrazný problém pro plány Kremlu ovládnout celý průmyslový region Donbas, poznamenala agentura Reuters. Ruské síly se podle ní potenciálně ocitly na pokraji jedné z nejhorších porážek na Ukrajině, a to den poté, co ruský prezident Vladimir Putin ohlásil anexi dalších ukrajinských území.

Tagy:
Vladimir Putin vojáci Ukrajina strategie Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině Luhanská oblast Lyman válka