Střelba do vlastních i uvíznutí v ukrajinských léčkách. Co komplikuje činnost okupantů?

Už dlouhé měsíce se ve veřejném prostoru hovoří o tom, že se ruská invaze na Ukrajinu ani trochu nevyvíjí tak, jak si kremelské vedení představovalo. Rusové trpí obrovskými ztrátami, navíc postupně přicházejí o území, které před časem obsadili. Ze zpráv britského analytického centra Royal United Services Institute (RUSI) vyplývá, že okupanti často nevědomky pálí z pěchotních zbraní do svých kolegů. Zabírají také velmi neobvyklé ukrajinské léčky.

„Takzvaná přátelská palba je zvláštním problémem, který podkopává válečné úsilí Kremlu. Tyto i další chyby ruští vojáci neustále opakují,“ citoval zprávu RUSI britský deník The Times. Během válečných konfliktů dochází k omylům a velmi nepřehledným situacím poměrně často. Výjimkou není ani válka na Ukrajině.

Že mají Rusové s „přátelskou palbou“ značné problémy, dokazuje i video, které se v polovině listopadu objevilo na sociálních sítích, jeho pravost ve válečném konfliktu nelze nezávisle ověřit. Ruští vojáci v něm nevědomky stříleli z pěchotních zbraní do svých kolegů, kteří se člunem plavili po řece Dněpr. Minimálně jeden okupant byl zraněn. Vojákům pod palbou nepomohl ani křik a neustálé opakování hlášky: „Stop! Jsme vaši, k*rva, jsme vaši!“

Nová publikace RUSI, z níž čerpá například i web Express, poukazuje na celou řadu klíčových nedostatků, které se týkají jak ruského armádního velení, tak i řadových ruských vojáků. Na okupanty často platí i nejrůznější ukrajinské léčky, což podle RUSI vychází ze svědectví hned několika vysokých představitelů ukrajinské armády.

Ruští vojáci zřejmě několikrát zbytečně použili munici na falešné ukrajinské cíle. Ukrajincům se tyto léčky daří organizovat i díky nevyhovujícímu ruskému vybavení včetně zastaralých map či nepřesných seznamů vojenských cílů.

Ukrajinským silám se dokonce povedlo „zamaskovat“ svou vlastní leteckou základnu, tu obránci pokryli vytištěným materiálem, díky němuž místo ze shora vypadalo, že je vybombardované. Rusové si pak dlouhou dobu neuměli vysvětlit, odkud ukrajinské letouny startují.

Tagy: