Své oběti Šťovíček svedl v restauraci, po sexu je hned zavraždil. S doživotím se smířil

Vrah Karel Šťovíček byl soudem v dubnu 2021 poslán na doživotí za mříže

Vrah dvou žen dostal doživotí (zdroj: CNN Prima NEWS)

Sériový vrah, který se smířil s tím nejpřísnějším trestem. Tak u královéhradeckého krajského soudu vzpomínají na Karla Šťovíčka. Během dvou týdnů postupně zavraždil dvě ženy, které náhodně potkal v Českém ráji. I přesto, že měl později šanci na mírnější trest, vybral si dobrovolně doživotní pobyt ve vězení. Redakce CNN Prima NEWS přináší děsivý příběh v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Byl letní večer a Lucie, přestože do Rovenska pod Troskami přicestovala se svým přítelem a dvěma dětmi, seděla v restauraci U Alenky sama. Pětatřicetiletá žena z Jablonecka se totiž ten večer se svým partnerem pohádala. Dokonce několikrát. Tomu, mimo jiné, vadil i neskrývaný zájem o muže z Kutnohorska, který ten večer byl také v restauraci. V tu chvíli netušila, že se jí dvoří její vrah.

Nejprve oběť přebral jejímu příteli

Karla Šťovíčka policisté dobře znali. Už dříve ho vyšetřovali v souvislosti s jinou vraždou, dokonce byl i odsouzen.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Bylo mu pouhých dvacet, když společně se svou přítelkyní zavraždil seniora v Branžeži nedaleko Mladé Boleslavi. Podle tehdejšího rozsudku starší muž umíral trýznivou smrtí a Šťovíček si proto odseděl šestnáct let ve vězení. Od myšlenek na další vraždu ho to ale nijak neodradilo.

Bylo 25. července 2020, když vešel do restaurace v Rovensku pod Troskami a všiml si pohledné Lucie. Ze situace u jejího stolu, který celý večer pozoroval, vytušil, že je zadaná. Přesto, když se v lokálu ocitla sama, se rozhodl, že ji osloví. Lucii společnost Šťovíčka vůbec nevadila, naopak. Dala se s ním do řeči a dokonce se nechala pozvat na několik skleniček.

I přesto, že byla v penzionu ubytovaná se dvěma dětmi a přítelem, svolila k procházce nedalekým parkem. Šťovíček vzal do ruky láhev vína a vše nasvědčovala tomu, že spolu stráví závěr večera. V parku se ale procházka pro pětatřicetiletou ženu proměnila v peklo.

Z výsledků policejního vyšetřování není zcela jasné, co přesně se tam odehrálo. Policisté pracovali s domněnkou, že oběť vraha orálně uspokojila. K tomu ale zřejmě nedošlo dobrovolně a Lucie mohla začít Šťovíčkovi vyhrožovat, že ho druhý den udá. To vyřešil Karel Šťovíček po svém. Počkal, až se jeho oběť otočí, a zezadu ji vší silou udeřil do hlavy lahví od vína. Žena se zhroutila k zemi. Aby měl jistotu, že se zbavil nepohodlného svědka, ještě ji uškrtil ledvinkou, kterou nosil u pasu. Bezvládné tělo vzal a odnesl ho na nedaleké pole. Tam mrtvou ženy nechal.

Kriminalisté neměli od samotného začátku s vyšetřováním lehkou práci. Přítel totiž po sérii divokých hádek zmizení své partnerky nahlásil až s dvoudenním zpožděním. Když objevili mrtvolu, nenašli už detektivové příliš stop, které by jim k dopadení vraha pomohly. Jedním z podezřelých byl i přítel Lucie, ten ale brzy přesvědčil vyšetřovatele o tom, že je nevinný. Důkazů postupně přibývalo a policisté začali vytipovávat další možné pachatele.

Setkání na břehu řeky

Karel Šťovíček zatím zůstával v kraji Českého ráje. Byl si zřejmě jistý tím, že ho detektivové nevypátrají snadno. Neuplynuly ani dva týdny a zaútočil znovu. Tentokrát si v Turnově vyhlédl Stanislavu H. Scénář jeho běsnění byl téměř totožný s prvním případem. Se ženou se seznámil v baru s přiléhavým názvem Smrt. Společně popíjeli a nakonec ji vylákal na noční procházku.

Skončili spolu na břehu řeky Jizery, kde Stanislava Karla Šťovíčka, stejně jako Lucie sexuálně uspokojila. Místo odchodu domů ale následovala vražda. Vrah vzal ženinu kabelku a koženým řemínkem svou oběť uškrtil. Tělo následně hodil do řeky a nechal odplout. Našli ho až náhodní kolemjdoucí druhý den.

ČTĚTE TAKÉ: Zastřelil rodiče, svého bratra a potrestal i psa. S mrtvými těly žil Širůček několik dní

Karla Šťovíčka detektivové zadrželi jen pár hodin po nálezu druhého těla. Až později lidé z Rovenska pod Troskami tvrdili, že měli o podezřelém jasno už po prvním případu. Dobře znali kriminální minulost svého souseda. Policisté ale před jeho druhou vraždou nestihli nashromáždit dostatek důkazů k jeho zadržení.

Soudní jednání bylo plánováno na několik týdnů. Lidé z Českého ráje byli především zvědaví na motiv, který se měl v soudní síni zmínit. Karel Šťovíček ale všechny, včetně svého advokáta, překvapil tím, když souhlasil s nejtvrdším trestem. Nepomohla ani následná porada s obhájcem. Se státním zástupcem se bez dalších průtahů dohodl na odpykání nejpřísnějšího trestu, který česká justice může uložit.

Muž, který pobodal dvě ženy na Žižkově, u soudu nešetřil nadávkami. Podívejte se na reportáž:

Tagy:
Policie ČR dovolená nevěra vyšetřování doživotí sex soud Český ráj bar svádění Rovensko pod Troskami Zvlášť závažné zločiny Karel Šťovíček