Švédští „lukostřelci“ zamíří na Ukrajinu. Pomůžou nám vyhnat nájezdníky, raduje se Kyjev

Švédsko pošle Ukrajině samohybné dělostřelectvo Archer, bojová vozidla pěchoty a protitankové střely, uvedl premiér Ulf Kristersson. Ukrajinci žádali Švédy o dělové systémy dlouhodobě, za dodávku zbraní jim poděkovali prezident Volodymyr Zelenskyj i ministr obrany Oleksij Reznikov. Ten v souvislosti s anglickým názvem systému zavtipkoval o „lukostřelcích“ ve válce. Dodávky zbraní pro Ukrajinu posilují i další západní země.

Švédské království potvrdilo novou zásilku vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě zhruba 4,3 miliard švédských korun (okolo 9,2 miliard korun), informovala veřejnoprávní stanice Sveriges Television. Premiér Kristersson spolu s vládními kolegy uvedl, že balíček obsahuje 50 pásových bojových vozidel CV-90 a protitankové řízené střely NLAW. Švédské ozbrojené síly prý zároveň pověřil, aby připravily k odeslání dělostřeleckých systémů Archer. Armáda má vyhodnotit, kolik kusů této moderní technologie může Ukrajině poskytnout, uvedl s odkazem na ministra obrany Påla Jonsona deník Local.

„Jedná se o velmi výkonný systém se schopností zasahovat pozemní cíle až do vzdálenosti pěti kilometrů,“ uvedl ministr práce a integrace Johan Pehrson. Podle Kristerssona Švédsko posílá Ukrajině materiál, který nejvíc potřebuje. Kromě samotných zbraní Kyjevu přislíbil spolupráci při získávání dalšího obranného vybavení.

Jde již o desátý, a zatím největší balíček, který skandinávská země Ukrajině poskytla. V poslední zásilce z loňského listopadu obdržely ukrajinské síly systémy protivzdušné obrany a zimní vybavení v hodnotě tří miliard švédských korun (zhruba 6,4 miliardy Kč). Od ruské únorové invaze Švédsko do vojenských dodávek investovalo celkem přes devět miliard švédských korun (téměř 20 miliard Kč).

Vyhánění nájezdníků

„I v době moderních střelných zbraní jsou ‚lukostřelci‘ užiteční při vyhánění nájezdníků z Ukrajiny. Děkuji premiéru Kristerssonovi, ministru obrany Jonsonovi a švédskému lidu za desátý balíček bezpečnostní podpory. Naši bojovníci si dělostřelectvo a vozidla brzy osvojí,“ zavtipkoval na Twitteru ohledně názvu dělostřeleckého systému ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

„Jsem vděčný švédské vládě a premiérovi za nový balíček vojenské podpory pro Ukrajinu. Dělostřelectvo, bojová vozidla i protitankové střely jsou silné zbraně, které ukrajinská armáda potřebuje k osvobození naší země od ruského vetřelce. Společně k vítězství!“ poděkoval na Twitteru prezident Zelenskyj. Kristersson poté v reakci dodal, že ukrajinské vítězství je klíčové pro svobodnou Evropu.

Británie pošle tanky

V posledních dnech se množí zprávy o posílení vojenských dodávek i z dalších západních států. Doposud největší balíček od zahájení ruské invaze připravuje také Estonsko, oznámila tamní premiérka Kaja Kallasová na Twitteru. Moderní obrněnce Bradley a Stryker pošlou Ukrajině USA. Další zásilky potvrdila i Velká Británie, která jakožto první evropská země poskytne Kyjevu čtrnáct tanků typu Challenger 2, informoval zpravodajský portál Euromaidan Press.

Zástupci Spojených států a evropských zemí se v pátek sejdou na německé letecké základně Ramstein k projednání dalších dodávek zbraní pro ukrajinské obránce. Německý kancléř Olaf Scholz se navzdory prosbám prezidenta Zelenského doposud bránil poskytnutí tanků Leopard 2 napadené zemi. Polsko a Finsko chtějí ukrajinským jednotkám poslat své Leopardy, kvůli vojenským dohodám k tomu však potřebují i souhlas německé vlády, informoval Washington Post.

Kancléř Scholz měl vyjádřit ochotu k poslání tanků Ukrajině, pokud by se k podobnému kroku zavázaly i Spojené státy. Zdroj z německé vlády to sdělil agentuře Reuters. „Souhlas Německa je druhořadý. Buď ho rychle vyjednáme, nebo sami učiníme, co je potřeba,“ prohlásil k dodávce těžké techniky bez posvěcení partnera polský premiér Mateusz Morawiecki. Informovalo o tom Polskie Radio 24.

Tagy: