Útok obří kočky či stav beztíže. Muzeum fantastických iluzí vás okouzlí optickými klamy

Co dělá drtivá většina turistů na místech, kde se jim líbí? Fotí a točí videa. Pořizování audio-vizuálních vzpomínek už neodmyslitelně patří k dnešní době. Ovšem selfíčka jako v Muzeu fantastických iluzí v Praze jen tak někde nepořídíte.

Zvětšit se, zmenšit se, levitovat či baletit. To všechno můžete zažít v Muzeu fantastických iluzí v pražské Vodičkově ulici, jehož ředitelem je Pavel Kožíšek. „Jako kouzelník mám kladný vztah k optickým iluzím a sbírám je už celé roky. Mám rád iluze z konce 19. století. A když to u mě moji přátelé viděli, říkali mi: ‚Ty už toho máš tolik, že bys sis měl otevřít muzeum.‘ Tak jsem je vzal za slovo,“ říká.

Návštěvníci pobaví sebe i jiné

V Muzeu fantastických iluzí návštěvníci najdou iluze i velkoformátové trikové obrazy. Mohou se tak pomyslně stát pasažéry legendárního Titaniku nebo čelit útoku obří kočky, ale také skončit jako střelivo v dělu či ve středověké mučírně. „Snažíme se, aby to bylo pro návštěvníky zábavné. Hlavně si tady návštěvníci mohou vyzkoušet staré dobové iluze většinou z konce 19. století. Vyzkoušet si, jak se naši předci bavili různými optickými klamy v minulosti. Vytipoval jsem si takové motivy, aby to bylo atraktivní pro tuzemské návštěvníky i pro ty zahraniční. Máme tady motivy z Prahy, s Karlem IV. i se Švejkem...“ vyjmenovává v pořadu Prima Česko Pavel Kožíšek.

Není třeba se ani moc rozcvičovat a člověk se v Muzeu fantastických iluzí může stát docela ohebnou baletkou. „Můžete se tady proletět u stropu, budete levitovat v naší speciální místnosti. Dinosaurus si vás odnese do hnízda. A co se tady líbí, je polopropustné zrcadlo. Příchozí mají za úkol dělat ksichtíky do zrcadla a z druhé strany se jim návštěvníci smějí,“ říká ředitel muzea. K jeho oblíbeným částem expozice ale patří unikát z Francie z konce 19. století. „Mincovní stereoskop. Tam se házely mince a pouštěly se tam stereoskopické obrázky – tak se naši předkové dříve bavili. Anebo se líbí iluze ‚paterčata‘, kdy sedíte u stolu, ale najednou je vás u stolu pět stejných sourozenců. Také otáčivé optické klamy z roku 1893, kdy se pštros promění ve slona.“

Nejstarší optický klam na světě

V Muzeu fantastických iluzí najdete i nejstarší dochovaný optický klam na světě. Jedná se o obrovské kamenné kolo, v němž je vyobrazen pravěký člověk v různých fázích pohybu. „A my jsme tento nejstarší klam spojili s moderním elektrickým stroboskopickým zábleskem. Já se přiznám, že si strašně rád hraju a mě to tady baví. Takže když mám čas, pořádám tady komentované prohlídky, kdy provedu návštěvníky celým muzeem. Vysvětlím jim, jak optické klamy fungují a jak si udělat nejlepší fotky a videa v našich velkoformátových trikových obrazech,“ říká Kožíšek.

„Lidé si myslí, že když jsem kouzelník, je to tady muzeum kouzel, ale ne. Tady to s kouzly nemá nic společného. Je to muzeum optických iluzí a velkoformátových trikových obrazů. Mám strašnou radost, že sem chodí i puberťáci. Jinak je těžké je zaujmout, ale i tady zjihnou, všechno si zkouší, fotí si to a potom se pochopitelně chlubí na sociálních sítích,“ dodává ředitel muzea.

Otevřeno v Muzeu fantastických iluzí mají každý den od devíti dopoledne do devíti večer. A na sto procent tady platí staré latinské přísloví: Svět chce být klamán, tedy budiž klamán.

Tagy:
muzeum optický klam Česko Praha klam 19. století Pavel Kožíšek Muzeum fantastických iluzí