Švihlíková: Debata o euru je kouřová clona, má skrýt jiné kauzy. Koruna má obrovskou výhodu

Ekonomka Ilona Švihlíková byla hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS

K VĚCI (5)

Měli bychom si na rovinu přiznat, jak na tom naše ekonomika je a neopíjet se žádnými růžovými vizemi, uvedla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. Zdůraznila, že jedním z hlavních úkolů, před kterými Česko stojí, je zajištění ekonomické suverenity.

„My jsme strašně závislí na zahraničí, které nejenže vůbec nezajímáme, ale také na něj nemáme žádný vliv,“ konstatovala ekonomka.

Více bychom se podle ní měli zaměřit na posílení domácí ekonomiky, národního kapitálu a národní inovace. „Dosud zde však nebyla příliš velká ochota s tím něco dělat, zároveň si ani nemyslím, že by to současná vláda měla jako prioritu,“ podotkla.

ČTĚTE TAKÉ: Chmurné vyhlídky pro české domácnosti: Kvůli balíčku přijdou až o 36 tisíc ročně, říká expert

Jedním z pilířů české suverenity je podle Švihlíkové mimo jiné česká koruna, jejíž hodnotu je možné zvyšovat, či snižovat. „Ta představuje obrovskou výhodu v tom, že se kurz může přizpůsobovat, tedy že se koruna buďto apreciuje, či depreciuje,“ vysvětlila. Dodala, že pokud by to nebylo možné, čekala by nás mnohem horší cesta – vnitřní devalvace, tedy tlak na to, aby šly dolů mzdy.

Euro podle ní přispělo leda k vytvoření dvou evropských periferií. „Východní, která tady byla už předtím, a jižní, což jsou země počínaje Řeckem, Itálií a dnes také velkou částí Francie, které mají s eurem dlouhodobé problémy,“ upřesnila Švihlíková.

Téma přijetí eura je podle Švihlíkové v současné době neaktuální a nedůležité. „Já si osobně myslím, že ta dnešní debata o euru, kterou rozpoutal pan prezident Petr Pavel, nebo spíš ti, kteří mu napsali jeho projev, je do značné míry pouze kouřovou clonou, kterou se snaží zabránit, aby se třeba více hovořilo o tom, co se děje s Liberty Steel,“ upozornila.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem. Tento měsíc ale musí firma zahájit restrukturalizaci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Elektrický paradox. Cena klesá i roste současně. Experti radí neotálet se změnou dodavatele

Tagy:
K věci Ilona Švihlíková ceny elektřiny stagnace ekonomika inflace růst platů oslabení koruny