Svoboda: Vystrčilova cesta na Ukrajinu? Přínos minimální, pomáhejme spíš zbraněmi

Cyril Svoboda

360° (414)

Mají v současnosti cesty evropských politiků do Kyjeva smysl? I tím se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zabývali exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák. Svoboda během vysílání řekl, že Česko by Ukrajině mělo pomáhat spíš dodávkami zbraní než dalšími návštěvami.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve čtvrtek odcestoval do Kyjeva, a to na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny. Vystrčila doprovázeli senátoři Jiří Růžička (TOP 09) a Pavel Fischer.

Podle Cyrila Svobody se ale tato návštěva nemůže rovnat cestě do Kyjeva, kterou v polovině března absolvoval premiér Petr Fiala (ODS) za doprovodu svých protějšků z Polska a Slovinska. Nutno zmínit, že v té době ještě v Kyjevské oblasti probíhaly brutální boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou.

„Důležitá byla první návštěva premiéra Petra Fialy. Bylo to riskantní, odvážné a symbolické. Teď tam jezdí mnoho politiků. Význam dramaticky klesá. Nic nového to nepřinese, měli bychom podporovat Ukrajinu spíš zbraněmi než návštěvami,“ řekl Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Politolog Petr Drulák Vystrčilovu cestu pochválil jako příjemné gesto. I podle něj ale neměla příliš velký hmatatelný význam. „Je to určité gesto. Dopad je ale téměř minimální. Je dobré, že to bylo koordinováno s naším ministerstvem zahraničí, ničemu to neuškodilo,“ prohlásil. Narážel tak na fakt, že Vystrčil před odjezdem plně informoval šéfa diplomacie Jana Lipavského (Piráti).

Pravdou je, že s cestami evropských politiků do Kyjeva se v poslední době doslova roztrhl pytel. Po odchodu ruských vojsk z Kyjevské oblasti hlavní město navštívili mimo jiné britský premiér Boris Johnson, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, rakouský kancléř Karl Nehammer či slovenský premiér Eduard Heger. Návštěvu plánuje i americký prezident Joe Biden.

Tagy: