Svrab řeší zejména mladí, líčí experti k nárůstu případů. Radí, jak ho vyhnat z domova

V Česku se šíří svrab (Ilustrační snímek)

Svrab se šíří Českem

Svědění a drobné pupínky. To jsou příznaky svrabu. Onemocnění způsobuje parazit zákožka svrabová. Podle aktuálních dat Státního zdravotního ústavu se v Česku za poslední půlrok objevilo téměř tolik případů jako loni za celý rok. Důvodů je několik, může to být migrace, cesty do zahraničí nebo i nedostatečná hygiena.

Téměř 4 900. To je počet potvrzených případů svrabu k 30. červnu. Přitom za stejné období v minulém roce to bylo 2 373 případů. „Nakazit se může každý. Větší riziko je ve větších kolektivech a v místech, kde jde nižší hygienický standard,“ vysvětlil redakci primář Dermatovenerologické kliniky II. lékařské fakulty UK Filip Rob.

„Nicméně nejvíc případů je u teenagerů a mladých dospělých,“ doplnila Kateřina Fabiánová z oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu. Jak připomněl epidemiolog Roman Prymula, svrab se nepřímo přenáší prádlem, oblečením, přímým kontaktem či sexuálním stykem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA děsí zrádný virus, na JIP končí děti i senioři. Prymula zhodnotil možné šíření do Česka

První příznaky nemoci se mohou objevit až po 6 týdnech. „Člověk má svědění, hlavně noční, celého těla. Dále se u něj objevují drobné pupínky v záhybových místech – předloktí, podpaží, genitální oblast,“ pokračoval Rob. Léčba není náročná, ale patří k ní i důkladná dezinfekce osobních věcí.

Stoprocentní ochrana neexistuje

„Všechny domácí lůžkoviny, nebo věci, co člověk používal, vyprat, alespoň na 60 stupňů. Věci, které nejdou vyprat, tak dát do mrazáku nebo je nechat tři dny bez přítomnosti člověka,“ sdělil primář. „Používám různé masti, krémy, které obsahují buď síru, nebo permetrin. U těch silných produktů se musím mazat třeba 8, 12 hodin a opakovat to tři dny po sobě,“ doplnil Prymula.

Jak doplnila Fabiánová, jedná se o léčení nejen postižené osoby, ale v ideálním případě i celé rodiny, která s ním sdílí domácnost. Podle lékařů neexistuje 100% ochrana proti tomuto onemocnění. Ale doporučují především na dovolených dbát na čistotu ubytování a ložního prádla.

Tagy: