USA děsí zrádný virus, na JIP končí děti i senioři. Prymula zhodnotil možné šíření do Česka

Suchý kašel je potřeba tlumit účinnými léky

Epidemiolog Roman Prymula o obezitě

Důležitý vir, o kterém jste nikdy neslyšeli. Tak pediatr John Williams z pittsburské univerzity tituluje lidský metapneumovirus – respirační infekci, která je známá také pod anglickou zkratkou HMPV. Vir sice podle expertů není ničím novým, dosud se o něm však ví jen velmi málo a neexistuje ani vakcína. Obdobně jako koronavirus nebo chřipka postihuje zejména děti či seniory a způsobuje onemocnění dolních cest dýchacích. „Nevylučuji, že se objeví i v Česku, ale nemyslím si, že by to byla hrozba,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

Má obdobné příznaky a průběh nemoci jako koronavirus, chřipka či RSV virus, ale jiný název. Řeč je o lidském metapneumoviru, který byl objeven v roce 2001 v Holandsku. Ačkoliv o jeho existenci odborníci ví déle než dvacet let, letos jim nahání obavy. Jen v USA se v meziročním srovnání podíl nakažených zvýšit o 11 procent.

Podle informací amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se jednotky intenzivní péče (JIP) na jaře zaplnily zejména dětmi a seniory – nejzranitelnějšími skupinami. „Jedná se o RSV virus, který způsobuje onemocnění dolních cest dýchacích. Běžně se v populaci ale nešíří. Přesto, pokud je pacient na JIP nebo hospitalizován, vidíme u něj podstatně větší zátěž,“ líčil pro CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

ČTĚTE TAKÉ: Příčina smrti Tiny Turnerové odhalena. Jsem připravená, říkala v jednom z posledních rozhovorů

Nárůstu počtu nakažených v USA si je vědom, situaci však neoznačuje za alarmující. „Nepřeceňoval bych to, fluktuace tady bývá. Je to klasický respirační virus. Nevylučuji, že se objeví i v Česku, ale nemyslím si, že by to byla hrozba,“ doplnil Prymula. Web CNN uvedl, že lidé mnohdy ani neví, že se HMPV nakazili.

Z kašle takřka zvracela

Nakažení totiž nejsou mimo nemocnice obvykle testovaní. Metapneumovirem se nakazila letos v dubnu i 59letá právnička Diane Davisonová. „Nedokázala jsem ze sebe dostat víc než pár slov. Přecházela jsem do prudkého, silného kašle, až jsem téměř zvracela,“ líčila své příznaky. Celou dobu se domnívala, že si ji „našel“ koronavirus. Z toho důvodu si udělala šest rychlotestů na covid – vše negativní.

Kvůli oslabené imunitě si nechala Davisonová udělat rentgenový snímek plic, i ten byl čistý. Její lékař měl však podezření na HMPV, a tak právničku poslal na testy, tentokrát z krve. Až ty odhalily, co jí je. Přesto jsou obdobné testy využívány jen zřídka. Rozdíl mezi HMPV a covidem nebo chřipkou je i ten, že proti němu neexistuje žádná vakcína ani antivirotika k léčbě. Lékaři se místo toho starají o nemocné tak, že se snaží eliminovat jejich příznaky.

Studie z roku 2020 v časopise Lancet Global Health odhaduje, že mezi dětmi mladšími pěti let bylo v roce 2018 více než 14 milionů infekcí HMPV, více než 600 tisíc hospitalizací a více než 16 tisíc úmrtí. Už nyní se však jednotlivé společnosti snaží najít vakcínu. Například Moderna, která jako jedna z prvních firem vytvořila vakcínu proti koronaviru, dokončuje počáteční studie.

Tři hlavní viry

Jak podotkl pediatr Williams, který se celou svou kariéru věnuje výzkumu vakcín a léčby HMPV: „Respirační infekce jsou nejčastější příčinou úmrtí dětí na celém světě. Vědci ale nevědí, co velkou část z nich způsobuje.“ Osobně HMPV nazývá „velmi důležitým virem, o kterém jste nikdy neslyšeli“.

„HMPV, chřipka a RSV. To jsou tři hlavní viry, u dětí i dospělých, které s největší pravděpodobností dostanou lidi do nemocnice a způsobí jim těžká onemocnění,“ domnívá se. Samotný lidský metapneumovirus podle vědců v minulosti „přeskočil“ z ptáka na člověka, odkud se vyvinul. Jedná se totiž o velmi blízký vir ptačího metapneumoviru.

Tagy: