Místo, kde dál sálá vánoční atmosféra. Sváteční výzdobu jako v Třebíči jinde nenajdete

V Třebíči zkrátka vědí jak si Vánoce užít.

Vánoční Třebíč

Jak to asi vypadá, když se do vánočních světýlek zahalí celé město? Za kouzelnou atmosférou sváteční výzdoby jezdí lidé ze všech koutů republiky i ze zahraničí do historické Třebíče. Když se tu za tmy vydáte na procházku po vánoční mapě, tisíce světýlek rozzáří všechno, co vás napadne – mosty, stromy, sloupy i památky.

Zazvonění zvonce nemusí nutně znamenat konec pohádky. V Třebíči vám třeba přinese štěstí – tady znamená symbolický začátek vánoční cesty městem. „Začalo to v době covidu, kdy se nemohly konat vánoční trhy a my jsme chtěli lidem zpříjemnit atmosféru, kdy musí sedět doma a nosit roušky. Tak jsme se rozhodli posílit výzdobu v Třebíči a tím začalo tohle všechno,“ říká Irini Martakidisová, mluvčí města Třebíč.

Vánoce na každém kroku

Jakmile se setmí, nastane tady ta pravá vánoční atmosféra. „Máme na to obrovské ohlasy, protože lidé chodí na vánoční procházky, obzvlášť dětem se to hrozně líbí,“ vykládá dál mluvčí před kamerou pořadu Prima Česko a k jednomu z nejkrásněji nasvícených míst, z nějž se rychle stal improvizovaný foto koutek, a dodává: „Nechali jsme to nazdobit jako obří vánoční dárek a ten je velmi oblíbený. Slouží jako krásný fotopoint, tady se lidé fotí a vypadá to moc pěkně.“

ČTĚTE TAKÉ: Hlavní město Vánoc: Brno nabízí hned čtyři náměstí plná sváteční atmosféry

Mapa třebíčského osvětlení návštěvníky zavede i k řece, kde už je ale poněkud zima, takže se hodí teplejší oblečení, zase se tu ale dají najít krásné vodní motivy – labuť mezi lekníny nebo ryby.

V Třebíči si Vánoce zkrátka umí užít

Tvůrci výzdoby se snažili, aby bylo doslova celé město pokryté světýlky. Přípravy jsou složité a trvají už od jara. Splnit všechny body na vánoční mapě, to nějaký čas zabere. Za sváteční náladou doporučujeme vydat se i do parku Hrádek, kde se s výzdobou nezapomnělo ani na starou lipovou alej. „Třebíč je velmi hezké historické město a o Vánocích je to tady nazdobené celé. Jsou tady i tunely, různá zvířátka – medvědí rodina, divoká prasata, vlci, sova, ptáci, různě tady lítají mezi stromy,“ popisuje výzdobu dále Irini Martakidisová.

A když vás sváteční atmosféra ani plameny u ohníčku nezahřejí, vánoční punč - ten rozhodně. Najdete ho v Třebíči na každém rohu.

Tagy: