Sama se nají, to je zázrak: Příběh Rozárky, která utekla hrobníkovi z lopaty

Ještě jí není ani rok a už má za sebou tolik trápení. Někdy si až člověk říká, kolik je malé zvířecí tělíčko schopno vydržet. Příběh Rozárky je důkazem toho, jak moc jsou zvířata statečná. A nejen ta, ale i organizace, které se nebojí jít do rizik a záchrany zvířecích životů naplno.

Do péče organizace Handipet Rescue ji přivedly zdravotní problémy. Když její sourozenci začínali jíst, ona veškeré jídlo zvracela. Zvládala jedině tekutou stravu. Lidé z Handipetu se naštěstí problémů nezalekli a rozhodli se udělat všechno pro to, aby jí pomohli.

Všechnu stravu zvracela

Nejprve to vypadalo, že problém spočívá ve zvětšeném brzlíku. Až na trable s jídlem byla Rozárka velmi veselé a hravě kotě, téměř jako každé jiné a na tekuté stravě dobře prosperovala. Proto pan doktor rozhodl, že nejlepší bude pokračovat s tekutou stravou dál a vyčkat, jestli problém postupně nezmizí, jak kočička poroste.

Nějakou dobu bylo skutečně všechno v pořádku. Rozárka si hrála, mazlila se, vyváděla lumpárny a přibývala na váze. Byla radost ji sledovat. Jenže pak se její stav začal zhoršovat a zvracení se navzdory tekuté stravě vrátilo. Nakonec nebyla schopná pozřít už vůbec nic. Rozárku tak čekalo další kolečko vyšetření, při kterém se zjistilo, že příčina problémů je mnohem komplikovanější, než se původně myslelo.

Problém se horšil

Rozárce se špatně vyvinul cévní systém a tepna uvěznila jícen, který proto nemohl správně fungovat. Jediné možné řešení představovala operace, která ale byla extrémně komplikovaná a šance na úspěch nebyly velké. „Samozřejmě jsme to nevzdali bez boje. Slíbili jsme Rozárce, že jí dáme šanci a byli jsme odhodlaní dát do toho všechno,“ dodává Nikol Burešová z Handipet Rescue.

Dostala žaludeční sondu

Do doby operace musela mít Rozárka zavedenou žaludeční sondu, protože neexistoval jiný způsob, jak ji nakrmit. Bylo to velmi náročné období. „Krmení probíhalo po menších dávkách zhruba každé dvě hodiny. Nebyla to tedy žádná legrace – jak pro Rozárku, tak pro dočasné pečovatele. Rozárčini dočaskáři jsou naštěstí naprosto úžasní a do péče o kočičku dávají opravdu všechno. Neustále jí jsou na blízku, takže se má jako v bavlnce,“ popisuje Nikol.

Rozárka měla navzdory problémům stále spoustu energie a udržet ji při krmení v klidu byla občas pořádná výzva. Svou dobrou náladou a chutí do života všem dennodenně připomínala, že je připravená o svoje místo na světě dál bojovat. Byla úplně neuvěřitelná!

Operace s nejistými výsledky

„Když nastal den D a předali jsme Rozárku do rukou veterináře, který ji měl operovat, byli jsme hrozně nervózní. Operace byla strašně komplikovaná a spousta věcí se mohla pokazit. Byla to ale jediná možnost,“ popisuje Nikol. Veterináři na Animal Clinic se na operaci předem pečlivě připravovali, Rozárčin stav konzultovali dokonce i s lidskými kardiology. Udělali všechno pro to, aby operace dobře dopadla – a ono to vyšlo!

Infekce a další hospitalizace

Rozárka operaci zvládla. Už pár dní po ní dokázala polknout alespoň tekutou stravu, kterou jí bylo potřeba podávat stříkačkou a z výšky. Bylo to poprvé po několika měsících, co mohla ochutnat jídlo. Krátce poté byla propuštěna zpátky do dočasné péče, kde pokračovala v rekonvalescenci.

Naneštěstí problémům ale ještě nebyl konec. Rozárce se do rány dostala infekce, a tak musela po několika dnech zpátky na hospitalizaci. Ani tentokrát se ale kočička nevzdala, a nakonec se jí nad zánětem podařilo zvítězit.

Zvládá sama jíst

Od operace už uběhly necelé tři týdny a zatím to vypadá, že je snad všechno na dobré cestě. Kontrolní vyšetření jícnu dopadlo v rámci možností dobře, i když je stále znatelné, že byl přiškrcený. Rozárka už se ale dokáže najíst úplně sama, bez pomoci a nemá žádné problémy. Sice stále může pouze jemnou kašovitou stravu, ale to je po všem, čím si prošla, to úplně nejmenší.

Rozárku a další zvířátka v péči Handipet Rescue můžete podpořit zasláním libovolného příspěvku na transparentní účet nebo podpořit sbírku na nové prostory, které organizace potřebuje. Pokud vás zajímá, jak se bude Rozárčin příběh vyvíjet dál, sledujte Handipet Rescue na sociálních sítích, kde o ní pravidelně informují. Další zvířátka v péči organizace najdete v galerii.

Tagy: