Mladý francouzský miliardář má vytáhnout zpět na výsluní tradiční anglický fotbalový klub

Pokud patříte mezi fotbalové fanoušky a využíváte internetovou streamovací službu Netflix, pravděpodobně vás neminul seriál Sunderland Till I Die (v českém překladu Dycky Sunderland). Detailně zdokumentovaný příběh tradičního anglického fotbalového klubu, který se během dvou let propadl z elitní Premier League do třetí ligy, slavil velký úspěch. Story Sunderlandu má nyní zajímavé pokračování. Klub totiž bude mít teprve dvaadvacetiletého majitele.

Pro obyvatele přístavního města ležícího 400 kilometrů severně od Londýna je fotbal vším, což zmíněný dokument Sunderland Till I Die poutavě prezentuje. Fanoušci klubu přezdívaného „Black Cats“ (černé kočky) poslední sezony trpí. Kdysi dávno, na konci 19. století a v první polovině dvacátého, se Sunderland stal dokonce šestkrát anglickým mistrem. I když jsou tyto časy pryč, v novém tisíciletí platil tento tým (vyjma dvou ročníků v druhé nejvyšší soutěži Championship 2001–⁠2002, 2006–⁠2007, pozn. red.) za stabilní součást pravděpodobně nejlepší fotbalové soutěže světa Premier League.

Jenže po sezoně 2016–⁠2017 putoval Sunderland do druhé ligy a hned další rok přišla ještě větší degradace. Už třetí rok se klub „plácá“ v League One, tedy až třetí lize. Když už nic jiného, Sunderlandu roste díky seriálu aspoň počet příznivců na celém světě.

Změna majitelů, zdá se, nepomohla, a tak se připravuje další. S největší pravděpodobností se Sunderlandu chopí francouzský boháč Kyril Louis-Dreyfus. Zajímavé je, že vlastníkovi bylo letos teprve 22 let. V současném kádru se nachází jen hrstka hráčů, kteří jsou mladší než nový investor.

Můžeme Sunderland vrátit na nejvyšší úroveň

Dohodu mezi klubem a Louisem-Dreyfusem ještě musí posvětit Fotbalová asociace, ale vypadá to, že je vše na dobré cestě. Definitivně by se mělo rozhodnout v polovině ledna. „Chceme vytvořit tým, který bude radost sledovat. Naším cílem je také ozdravit spojení s fanouškovskou základnou, protože její podpora je pro náš úspěch klíčová,“ předeslal francouzský zájemce, který by rád vrátil Sunderland na výsluní a doplnil: „Všichni si uvědomujeme, že uprostřed globální pandemie je náš klub ve složité situaci a čeká nás několik těžkých měsíců. Ale když všichni budeme dělat to, co máme, věřím, že můžeme Sunderland vrátit na nejvyšší úroveň anglického fotbalu.“

Louis-Dreyfus by se měl stát ředitelem klubu a získat v něm většinový podíl. Do května roku 2018 vlastnil klub miliardář Ellis Short, od kterého tehdy Sunderland převzalo konsorcium v čele se Stewartem Donaldem. Ten posléze plnil roli klubového bosse, ovšem během letošního července tuto pozici opustil a zůstává pouze majitelem. To už ale asi dlouho nebude platit.

Jméno Louis-Dreyfus je na trhu zavedenou značkou. Už v roce 1851 založila rodina ve Švýcarsku společnost nesoucí její jméno. V současnosti patří mezi světové obchodní špičky v oblasti zemědělství, zpracování potravin, mezinárodní dopravy a financí.

Nebude to poprvé, co někdo s příjmením Louis-Dreyfus „fušuje“ do sportu. V roce 1996 koupil Kyrilův otec Robert francouzský fotbalový klub Olympique Marseille. Rodina tuto organizaci vlastnila i po jeho smrti až do roku 2016. Minoritní podíl pak měla také v belgickém celku Standard Lutych.

Kyril Louise-Dreyfus by měl především díky dědictví disponovat jměním v hodnotě 58 miliard korun. Brzy už bude moct část svých financí „vpravit“ do injekce určené pro resuscitaci Sunderlandu. V aktuálním ročníku League One se klub z hrabství Tyne and Wear nachází na 11. pozici.

Tagy:
Londýn Sunderland miliardář Premier League Netflix fotbalový klub fotbal sport Sunderland AFC nový majitel Kyril Louis-Dreyfus Stewart Donald League One Olympique de Marseille Standard Liège Ellis Short