Tato voňavá a léčivá bylinka nesmí chybět ve vaší lékárně ani kuchyni

Meduňka patří k těm nejméně náročným bylinkám. Pěstovat ji můžeme kdekoli, na zahradě i v květináči. Roste bujně a rychle a vytvoří spoustu zelené listové hmoty, kterou můžeme používat na mnoho způsobů. Meduňku řadíme k bylinkám pro každodenní použití. To znamená, že –⁠ podobně jako bazalku nebo pažitku –⁠ ji můžeme využít a použít tak, jak se nám líbí. Zamilujeme si nejen meduňkový čaj, ale i listy v syrovém stavu. Možných způsobů a receptů na zpracování meduňky je mnoho a určitě stojí za to jich několik vyzkoušet.

Meduňka je trvalkou, která většinou dosahuje výšky 70–150 cm. Celá rostlina je prostoupena vonnými silicemi, které mají velmi příjemnou citrónovou vůni. V meduňce najdeme citral, citronelol, geraniol, citronelal, a linalol, dále třísloviny, sliz, hořčiny, flavonoidy a minerální látky. Z meduňky sklízíme hlavně listy, a to po celou vegetační sezonu. Meduňka je známá pro svou schopnost tlumit stres a zklidňovat psychiku. Navozuje i uvolňující atmosféru, je výborná pro klidný spánek a usínání. Podporuje zažívání a dokonce působí i proti virům.

Čerstvé listy a jejich využití:

V průběhu léta se snažíme využít syrové listy co možná nejvíce a ideální je určitě sklizeň těsně před použitím. Připravit můžeme naprosto delikátní meduňkový čaj, stačí pouze otrhat lístky nebo vložit celé natě do hrnku, zalít vodou a po několika minutách už stačí jen listy či natě vyndat, vypít a pochutnat si. Ideálními společníky meduňky je med a citron, který ještě podtrhne její aroma. Množství listů řídíme podle chuti. Meduňku můžeme mixovat i s jinými bylinami, krásně ji doplní máta, šalvěj a kopřiva. Syrové listy jsou perfektní i do čerstvých smoothies, stačí pouze přidat několik listů do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Čerstvé listy jsou výborné i jako ozdoba dortů, zmrzlin, koktejlů a sorbetů.

Skvělé meduňkové smoothie

Potřebujeme 10-20 listů meduňky, 1 jablko, ½ hrušky, hrst čerstvých nebo mražených borůvek, 1 polévková lžíce kokosového oleje, ½ pomeranče, kousek zázvoru, citron podle chuti, trochu skořice. Vše vložíme do výkonného mixéru, rozmixujeme, a pak už jen vypijeme. Hodí se jako zdravá snídaně nebo svačina.

Sušení

Sušení se doporučuje jako jeden ze způsobů, jak meduňku uchovat i přes zimu. Sušíme pouze listy a to mimo dosah přímého slunce na teplém a dobře větraném místě. Po usušení skladujeme v temnu a suchu v dobře uzavřených sáčcích či láhvích z tmavého skla. Sušené listy používáme hlavně na přípravu čaje.

Další skvělé tipy na využití meduňky:

Meduňkový med

Je skvělý a voní jak čerstvá meduňka, využít jej můžeme úplně stejně jako samotný med. Meduňkový med připravíme jednoduše, celé nebo natrhané listy vložíme do sklenice, zalijeme stejným dílem tekutého medu a necháme 2-3 týdny odstát na teplém a temném místě. Poté už jen přecedit a meduňkový med je na světě. Med můžeme přecedit, ale přeci jen pokud už začne tuhnout a cukernatět, může to jít hůře. Proto klidně necháme meduňku naloženou v medu a používáme, tak jak je. Hodí se hlavně do čaje, kterému dodá nenapodobitelná aroma čerstvé bylinky.

Meduňkový polštářek

Je skvělý, zejména pokud vás trápí potíže s usínáním, a je to ideální použití sušené meduňky. Nejprve usušíme listy, poté je trochu rozdrobíme v prstech tak, že listy získají jemnější konzistenci. Plníme jimi libovolný vnitřní povlak polštáře. Může to být koupený nebo vlastnoručně vyrobený kousek. A rozměr nemusí být velký. Stačí pouze malý polštářek pod ucho, nebo na položení vedle hlavy při usínání. Po naplnění polštářek zašijeme a povlékneme vrchním dekorativním potahem. Výhodou je, že jej můžeme kdykoliv vyprat. Bylinkový polštářek každoročně obměňujeme a každou sezónu si připravíme nový a čerstvý.

Meduňkový likér

Listy meduňky zalijeme čistým alkoholem, klidně vodkou nebo slivovicí. Na hrst listů použijeme 0,5 litru alkoholu. Přidáme na kolečka nakrájený kousek zázvoru, 3 hřebíčky a kousek celé skořice. Necháme 1 měsíc odstát.  Poté přecedíme a přidáme podle chuti cukr nebo med. Užíváme jako lék při žaludečních nevolnostech. Pak postačí 2 polévkové lžíce.

Tagy: