Plakaly, všude byly plameny. Teenageři popsali záchranu dětí z hořící školky v Brovarech

Všude byly plameny a slyšet byl jen dětský křik. Tak popisují tragickou nehodu v Brovarech teenageři, kteří šli zrovna okolo tamní mateřské školy. Na nic nečekali a vběhli do hořící budovy, aby vyděšené děti zachránili. Ve středu zde totiž havaroval vrtulník, při nehodě zahynulo 14 lidí včetně jednoho dítěte. Na jejich odvahu upozornil zpravodajský web Kyiv Post.

Středeční ráno v ukrajinském městě Brovary bylo nezvykle teplé, mrholení a hustá mlha nahradily tající sníh. Od víkendu zde nezazněly sirény a na poměry města byl všude klid. Pak, krátce po osmé hodině ranní, klidným předměstím zahřměl výbuch, popisuje atmosféru před pádem vrtulníku web Kyiv Post.

„Nikdo neměl tušení, co se stalo. Mysleli jsme si, že jde o nějaký ruský raketový útok, dokud jsme si u vchodu nevšimli stále hořící vrtule vrtulníku,“ přiblížil krátce po incidentu 18letý Viktor Komisarov. Vrtulník s devíti lidmi, včetně ukrajinského ministra vnitra, se zřítil vedle mateřské školy, přičemž zahynuli všichni na palubě a dalších pět lidí na místě nehody.

Jen několik metrů od místa havárie si důchodkyně Liudmyla vařila v kuchyni kávu, když uslyšela mohutný výbuch. „Bylo to tak hlasité, že mi zvonilo v uších, a pak už jsem nic neslyšela. Podívala jsem se oknem a uviděla jsem nějaký oheň,“ sdělila.

Obyvatelé Brovarů po výbuchu neváhali a vydali se vstříc nebezpečí, aby zachránili ty, kteří byli uvnitř budovy. „Když došlo k výbuchu, procházela kolem skupina teenagerů, kteří se rozeběhli do školky,“ dodala Liudmyla. Mezi nimi i Viktor a 16letý Gleb Kasyan. „Nastala panika, děti křičely a vrtulník, který se zřítil, hořel. Vše bylo zahaleno kouřem. Nic nebylo vidět. Děti plakaly a křičely,“ sdělili mladíci.

Šok a první pomoc

Jak se plameny šířily, učitelky podávaly přes plot co nejvíce dětí těm, kteří přiběhli na pomoc. Některé děti byly v takovém šoku, že si nepamatovaly vlastní jména. „Chytili jsme tři děti, chlapce a dvě dívky,“ líčil Gleb.

Dětem poskytli první pomoc. „Jedna dívka měla na obličeji modřiny a řezné rány. Ošetřili jsme ji, děti jsme pak zkontrolovali, zda nemají nějaké zlomeniny a zda slyší,“ popsali mladíci.

Také obyvatelé města pokračovali v pomoci až do příjezdu záchranné služby. Ulice vedoucí ke školce byla zablokovaná auty. „Fyzicky jsme jim uvolnili cestu a odsunuli zaparkovaná auta, kolem kterých se záchranáři nemohli dostat. Byl jsem se čtyřmi kamarády, ale neměli jsme dost sil, tak jsme požádali o pomoc kolemjdoucí,“ uvedl Viktor.

Ve středu večer pak prezident Volodymyr Zelenskyj během svého každodenního projevu potvrdil, že při tragédii zemřelo 14 lidí včetně jednoho dítěte a dalších 11 bylo zraněno. Pochválil také ty, kteří na místě pomáhali. Ukrajinské úřady nyní vyšetřují okolnosti pádu vrtulníku.

Tagy:
válka děti nehoda Ukrajina vrtulník výbuch Rusko mateřská škola Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Brovary ruská invaze na Ukrajinu