Pravý přítel je cennější než prapor tanků, vyzdvihl Kyjev Johnsona. Šlo o rýpnutí do Němců?

Britský expremiér Boris Johnson znovu přicestoval na Ukrajinu. V Kyjevě se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ukrajinský resort obrany označil Johnsona za pravého přítele, který má větší cenu než desítky darovaných tanků. Mohlo jít o skrytou kritiku Německa, které blokovalo dodávky moderních tanků Leopard 2 od západních zemí na Ukrajinu.

„Takoví přátelé mají větší cenu než eskadra tanků (tankový prapor – desítky tanků, pozn. red.). Jsme rádi, že můžeme přivítat Borise Johnsona na Ukrajině. Osobu, která je s ukrajinským lidem od prvního dne (invaze),“ uvedlo na Twitteru britské ministerstvo obrany.

Johnson od vypuknutí ruské agrese navštívil Ukrajinu již několikrát, v neděli však poprvé v roli bývalého premiéra. Jako předseda britské vlády prosazoval společně se Spojenými státy, Polskem, pobaltskými zeměmi i Českou republikou nejtvrdší možný postup vůči ruskému barbarství.

Díky tomu si Johnson od ukrajinské strany i od mnoha západních politiků vysloužil velké sympatie i navzdory tomu, že byl na domácí scéně jako premiér hojně kritizován. Současný britský ministerský předseda Rishi Sunak na Johnsona ohledně velké podpory Ukrajiny navázal.

Naopak často zdrženlivější prohlášení vůči ukrajinsko-ruskému konfliktu jsou slyšet od představitelů Francie či Německa. Obě země sice Ukrajinu vojensky i finančně výrazně podporují, ale přesto mnozí politici o přístupu Paříže a Berlína často pochybují.

Francouzský prezident Emmanuel Macron i německý kancléř Olaf Scholz například udržují telefonický kontakt s ruským diktátorem Vladimirem Putinem. Za to čelí časté kritice, jelikož jednají s agresorem a zločincem.

Berlín byl také po vypuknutí ruské invaze často podezírán z toho, že – vzhledem k tehdejší ekonomické provázanosti s Moskvou – Ukrajině pomáhá spíše na základě veřejného mínění než z politického přesvědčení.

Kritika vyplývala z faktu, že ohledně vojenské pomoci Ukrajině či přijímání protiruských sankcí bylo Německo zemí, která mezi západními státy zastávala chladnější postoj a většinou se rozhodovala jako jedna z posledních.

Morawiecki: Postoj Německa je nepřijatelný

Před několika dny se objevil na obzoru další problém, za kterým opět stál Berlín. Německo blokovalo plán některých západních zemí poslat Ukrajině německé tanky Leopard 2, o něž Kyjev jeví enormní zájem.

Na žádost již veřejně reagovalo Polsko a také Finsko. Obě země jsou ochotné některé své Leopardy 2 Ukrajině předat. K tomu je třeba podle evropských dohod německý souhlas, což Scholz dosud odmítal. Zdá se ale, že Varšavě s Berlínem definitivně došla trpělivost.

„Postoj Německa je nepřijatelný. Válka začala už téměř před rokem. Nevinní lidé umírají každý den a ruské bomby ničí ukrajinská města. Co dalšího Německo potřebuje, aby otevřelo oči a začalo jednat tak, aby to odpovídalo potenciálu německého státu?“ pustil se do Scholze polský premiér Mateusz Morawiecki.

Polsko je podle něj připraveno poslat Ukrajině tanky Leopard 2 i bez souhlasu Berlína. Varšava prý rovněž jedná i s dalšími zeměmi, které zvažují stejný krok. Zmíněnými tanky disponuje více než 15 evropských zemí. Česká armáda obdržela první Leopard 2 krátce před Vánoci.

Na ofenzivní prohlášení polské vlády obratem reagovala německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Ta na rozdíl od Scholze uvedla, že pokud by Polsko skutečně odeslalo tanky německé výroby na pomoc Ukrajině, Berlín by nic nenamítal.

O dodávkách moderních tanků i další těžké techniky na Ukrajinu jednali v sobotu na americké letecké základně Ramstein v Německu představitelé západních zemí. Tamní média očekávala, že Berlín, který čelí silnému tlaku, aby Leopardy 2 Ukrajincům dodal, souhlas vysloví. Německý ministr obrany Pistorius však oznámil, že rozhodnutí ještě učiněno nebylo, ale že přijde v nadcházejících dnech.

„Stejně Ukrajinu potřebnými zbraněmi vybavíte a uvědomíte si, že kromě porážky Ruské federace není jiný způsob, jak válku ukončit. Vaše nerozhodnost zabíjí další naše lidi. Každý den zpoždění znamená smrt Ukrajinců. Přemýšlejte rychleji,“ vyzval Západ poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Poskytnutí Leopardů 2 Ukrajincům žádá od spolkové vlády Olafa Scholze i domácí opoziční konzervativní unie CDU/CSU a také vládní Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP).

Tagy: