Žena Putinova mluvčího vychválila Djokoviče: Šampion, neplete do sportu politiku

Manželka Dmitrije Peskova Tatiana Navková.

Wimbledon bez Rusů

Rozhodnutí organizátorů Wimbledonu, že na turnaji nesmí hrát ruští ani běloruští tenisté, nerozčílilo jen hráče těchto dvou zemí. Svůj nesouhlas vyjádřil i srbský tenista Novak Djokovič. Slova světové jedničky následně radostně kvitovala manželka mluvčího Kremlu Taťjana Navková. Bývalá krasobruslařská hvězda se podepsala zejména pod slova, že do sportu politika nepatří.

Sankce proti Rusku se dotýkají i sportovního světa. Rusové byli vyřazeni z řady mezinárodních soutěží, a tenis není výjimkou. Organizátoři Wimbledonu učinili stejné rozhodnutí – ruští a běloruští sportovci si na prestižním turnaji v Londýně nezahrají.

S tímto verdiktem nesouhlasí nejen ti, kterých se to týká, ale také světové tenisová jednička Novak Djokovič. Srbský sportovec toto rozhodnutí označil za šílenost.

„Jako ‚dítě války‘ budu válku vždy odsuzovat. Všichni víme, co se stalo v Srbsku v roce 1999, vím, jaké emocionální trauma to může zanechat. Nicméně rozhodnutí organizátorů wimbledonského turnaje nemohu podpořit, připadá mi šílené. Tenisté nemají s vojenskými akcemi nic společného. Když politika zasahuje do sportu, nevede to k dobrým výsledkům,“ vzkázal.

A právě tato slova spolu s fotografií Djokoviče přesdílela i bývalá ruská krasobruslařská šampionka a manželka mluvčí Kremlu Taťjana Navková. Na svém Instagramu napsala: „Tohle znamená být vítězem, šampionem a sportovcem! Novak Djokovič, světová jednička ve dvouhře a vítěz 20 grandslamových turnajů, se vyjádřil k rozhodnutí vyloučit Rusy a Bělorusy z Wimbledonu.“

Následně přesdílela celé vyjádření tenisty a jeho slova ocenila. „Slušná slova od slušného člověka a silného sportovce. Jasný postoj pro sport: žádná politika. Což se nedá říct o některých bruslařích na letošním mistrovství světa,“ rýpla si. Svou podporou Djokovičova vyjádření však rozpoutala zároveň i vlnu negativních reakcí.

Navková dělá „mrtvého brouka“

Uživatelé sociálních sítích se neodpustili kritiku za to, že v postoji k dění na Ukrajině, kde se navíc narodila, se staví do pozice „mrtvého brouka“. Pokud by se proti „speciální akci“ na Ukrajině vyjádřila negativně, značně by tím samozřejmě zavařila svému choti Dmitrijovi Peskovovi.

„Nevinní lidé mohou být zabiti, ale Rusové nemohou být vyloučeni? Propagandistka, která vypadá jako krysa,“ opřel se do bývalé ruské reprezentantky v krasobruslení jeden z uživatelů. Mnozí se navíc pozastavují nad tím, že Navková sdílí své postoje, názory a fotografie na sociální síti, která má být v Rusku zakázaná. Ani to ale manželku mluvčího Kremlu netrápí, veškeré komentáře zkrátka ignoruje.

Tagy: