Totální anarchie v Oceánii: Stávku policistů lidé využili k rabování, v chaosu zemřelo 16 lidí

Nejméně 16 lidí zahynulo na Papui-Nové Guineji v Oceánii při rozsáhlých nepokojích, které propukly v největších dvou městech včetně metropole Port Moresby. Chaos a rabování v ostrovním státě propukly po stávce a demonstraci policie a dalších úředníků kvůli snížení platů, informovala místní a australská média. Premiér země James Marape kvůli násilnostem vyhlásil na dva týdny mimořádný stav a povolal na pomoc s dodržováním pořádku tisícovku vojáků.

V hlavním městě zahynulo devět lidí, dalších sedm ve městě Lae na severu země, uvedla australská stanice ABC. Svědci na místě hovořili o „totální anarchii“. Podle agentury Reuters se na záběrech z místa nad metropolí vznášel černý dým, zatímco se v ulicích pohybovaly tisíce lidí, někteří z nich se zbožím z vyrabovaných obchodů. Majitelé obchodů hovořili o obrovských finančních ztrátách, požár zachvátil mimo jiné velký sklad.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Papui-Nové Guineji vybuchla sopka, popel se dostal až do výšky 15 kilometrů

„Máme důkazy o tom, že docházelo k organizovanému rabování,“ řekl Marape na tiskové konferenci. „Apeluji na obyvatele, aby si uvědomili, že tohle je jejich vlastní země a že za ni musí převzít odpovědnost,“ doplnil.

Velvyslanectví Spojených států v Port Moresby uvedlo, že do ulic se vrátila policie, ale napětí zůstává. „Relativní klid může v okamžiku zmizet,“ uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

Výtržnosti začaly poté, co policisté a další státní zaměstnanci ve středu odmítli pracovat a demonstrovali před budovou parlamentu v Port Moresby kvůli snížení svých platů. Vládní úřady ve čtvrtek popřely, že by se na platy státních zaměstnanců vztahovaly nové srážky, a premiér sdělil, že snížení mezd zapříčinila „administrativní chyba“. Podle místních médií dostali někteří zaměstnanci jen polovinu svého obvyklého výdělku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Soud ve Filadelfii osvobodil policistu, který zastřelil řidiče. Ve městě vypukly nepokoje

Tagy:
policie obchod Filadelfie USA Oceánie Guinea American Broadcasting Company Port Moresby James Marape Lae