Totální čistka Ukrajiny. Putin plánoval zahájit teror, vyplývá z uniklých dokumentů

S odporem Ukrajinců se počítalo. Ruští vojáci a žoldnéři však měli zahájit „totální čistku“ společnosti i politiky, následovat měla závěrečná fáze teroru formou postupu od dveří ke dveřím. Takové příkazy shora měla podle uniklých dokumentů splnit ruská Federální služba bezpečnosti (FSB). Tajné informace zaslal zdroj z FSB pod přezdívkou Vítr změn ruskému aktivistovi za lidská práva a upozornil na ně web The Sun.

E-maily od ruského zdroje s přezdívkou Vítr změn zveřejnil aktivista za ruská práva a zakladatel organizace Gulagu Vladimir Osečkin, do angličtiny je přeložil Američan ukrajinského původu Igor Sushko. Detaily a samotný rozsah původního plánu Rusů je hrozivý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další eskalace konfliktu. Rusko v Bělorusku rozmístí taktické jaderné zbraně, řekl Putin

FSB podle uniklých dokumentů od samého počátku předpokládala, že Ukrajinci budou po vpádu vojsk na své území klást odpor. Pokyny „shora“ však měly hovořit jasně: bezohledně se s ním vypořádat. Federální služba bezpečnosti spolu s částí ruské vojenské rozvědky (GRU) měla provést „totální čistku společnosti a politiky na Ukrajině“.

„A po tom všem bychom mohli v Kyjevě dosadit jakoukoli vládu,“ uvádí se v e-mailové komunikaci. Uniklé dokumenty konkrétně popisují kroky okupantů, jež byly v plánu, píše web The Sun. Patří sem i „velký teror, který se chystal v Chersonu“ a měl projít několika fázemi. Tou první byla redukce masových protestů a lokálních potyček s cílem způsobit protestujícím těžká zranění.

„Jakmile bude masa protestů zredukována, začne závěrečná fáze teroru ‚od dveří ke dveřím‘,“ Rusové údajně plánovali. FSB měla hrát „hlavní housle“, kdy její členové měli v noci během zákazu vycházení zadržovat Ukrajince v jejich domovech a převážet je na ruské území – do koncentračních táborů, gulagů či jinam. „Předpokládá se, že po těchto čistkách protesty zcela ustanou,“ doplňuje se v uniklých dokumentech.

Jak uvedl expert na Rusko z britského think-tanku Chatham House Keir Giles pro The Sun, dokumenty odpovídají tomu, co znalci o Putinových plánech na Ukrajině již ví. Zároveň podotkl, že takové plány „zapadají do schématu ruských akcí“ ze začátku druhé světové války.

„Plánovali shromáždit ukrajinské vedení, jako to udělali, když okupovali pobaltské státy. Chystala se divoká kampaň nebo vraždění a útlak. Z toho, co jsme viděli na okupovaných územích, víme, co by čekalo zbytek Ukrajiny. Je to velmi přímočaré,“ popsal Giles. Odkazoval tím zejména na válečné zločiny, kterých se okupanti dopustili například v Buči či Izjumu.

Předpokládá se, že zvěrstva nejen v těchto dvou ukrajinských obcích byla součástí promyšlené kremelské strategie – nyní uniklé informace tomu taktéž nasvědčují. Německá zpravodajská služba BND již dříve měla mít k dispozici zprávy okupantů, které hovoří o brutálním vraždění civilistů v Buči na příkaz. Jednotlivé hovory mají mít spojitosti s konkrétními oběťmi, jež Ukrajinci v obci nalezli, uvádí web Spiegel.

Jeden z okupantů na záznamech popisuje, jak jeho kolega zastřelil někoho na kole, jiný uvádí, že ostatní mají „nejdříve ukrajinské vojáky vyslechnout, poté zastřelit“. Zvukové stopy BND předala německému parlamentu, aby vyvrátila tvrzení Rusů o tom, že těla v obci naaranžovali Ukrajinci.

Tagy: