Peklo na zemi: Ukrajinci ukázali fotky zničeného Časiv Jaru. Mluví o zastavení ruského moru

Rozbombardovaný Časiv Jar

Tvrdé boje v Časiv Jaru

Sutiny, trosky, mrtvá těla, plameny a kouř. Tak by se dal ve zkratce popsat pohled na doněcký Časiv Jar, v němž vrcholí krvavé boje mezi ruskými okupanty a ukrajinskými obránci. Ti čelí neustálé dělostřelecké palbě. Z nejnovějších leteckých snímků je patrné, že z ukrajinského města nezbylo skoro nic.

„Časiv Jar leží v Doněcké oblasti. Rusko proměnilo toto město v ruiny, ostatně jako všechno, čeho se dotkne. Ruský mor musí být zastaven,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X. K tomu přidalo letecký snímek, který pořídil ukrajinský fotograf Kostiantyn Liberov.

Na fotografii je vidět rozbombardované tamní sídliště. Zkáza v Časiv Jaru připomíná další ukrajinská zničená města jako Bachmut, Severodoněck či Avdijivka. Ruská armáda tyto regiony před obsazením de facto srovnala se zemí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fenomén sebevražd Rusů na frontě. Místo zajetí se radši odpálí granátem, nechápou Ukrajinci

V Časiv Jaru nyní dochází ke krvavým bojům mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty. Ti mají část města pod svou kontrolou, přičemž dennodenně ostřelují ukrajinské pozice. Jen těžko by člověk v Časiv Jaru našel budovu, která by nebyla poničená.

Ještě před invazí žilo v Časiv Jaru více než 13 tisíc lidí. Za uplynulé dva roky však drtivá většina obyvatel město v důsledku ruských útoků opustila. Již v létě 2022 byl Časiv Jar cílem masivního ruského raketového útoku, při němž okupanti zlikvidovali železniční nádraží a několik obytných domů, ve kterých zahynulo zhruba 50 civilistů.

První ruské jednotky do města pronikly letos v dubnu. V posledních dnech se analytici vesměs shodovali, že mají okupanti v tomto úseku fronty převahu. Americký Institut pro studium války (ISW) nicméně začátkem týdne ve své nové analýze uvedl, že Ukrajinci dokázali odrazit ruské útoky a nepatrně v Časiv Jaru postoupili.

I když toho z doněckého města moc nezbylo, stále je Časiv Jar významnou strategickou pevností. Nachází se totiž na kopci, což Ukrajině poskytuje výškovou převahu. Pokud by se Rusům podařilo město obsadit, mohli by na kopec přesunout své dělostřelectvo, čímž by měli na dostřel další klíčové ukrajinské aglomerace.

Okupanti by také po obsazení Bachmutu a Časiv Jaru měli otevřenou cestu na klíčový Kramatorsk. Ukrajinci ale Časiv Jar brání s neuvěřitelným odhodláním, což vyplývá například ze surových záběrů, které pořídili členové ukrajinských speciálních operačních sil (SOF).

Ve městě operuje také ukrajinská 24. mechanizovaná brigáda. „Časiv Jar je peklem na zemi. Něco, co se kdysi vymykalo jakékoliv představivosti, se za více než dva roky války stalo běžnou rutinou,“ okomentovala stav města. K tomu přidala další letecké snímky sídliště, z nichž mrazí.

Tagy:
válka vojáci město Ukrajina bombardování Rusko Donbas ostřelování Doněcká oblast Časiv Jar SOF Kostiantyn Liberov Ukrajinská 24. mechanizovaná brigáda