Smrtící lijáky v Číně: Dálnice se i s auty propadla do údolí. Zemřelo nejméně 48 lidí

Nejméně 48 lidí zahynulo na jihu Číny, kde se ve po silných deštích zřítila část dálnice.

Po sesuvu půdy hlásí z Číny 48 mrtvých

Nejméně 48 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na novou bilanci zveřejněnou místními médii o tom ve čtvrtek informovala agentura AFP. Předchozí bilance hovořila o 36 mrtvých.

K neštěstí, při němž se zhroutil 17,9 metru dlouhý dálniční úsek, došlo v provincii Kuang-tung ve středu kolem 02:00 místního času (úterý 20:00 SELČ), informovaly dříve úřady ve městě Mej-čou. V propadlé části vozovky zůstalo uvězněno 23 vozidel. Ze 30 zraněných není nikdo v ohrožení života, uvedla čínská vláda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záchranáři se brodí bahnem a hledají živé. V Keni se protrhla přehrada, nepřežily desítky lidí

Pátrací a záchranné práce, do nichž bylo nasazeno kolem 500 lidí, nadále komplikoval liják a riziko uvolnění další půdy. Týmy místo nadále prohledávají, na místě pracují i psovodi. Na záběrech čínské televize CCTV byl vidět jeřáb, jak nakládá ohořelé a zdemolované kusy vozidel na nákladní auto.

Úsek dálnice mezi městem Mej-čou a okresem Ta-pu se podle všeho propadl, když se uvolnila půda pod ním. Svědci místním médiím řekli, že slyšeli hlasitý zvuk, a když se ohlédli, spatřili za sebou obrovskou jámu. Na videích a snímcích z místa nehody byl vidět oheň a kouř a také hromada zčernalých kusů vozidel.

Čínská státní televize CCTV podle agentury AFP uvedla, že kolaps byl „přírodní katastrofou“, ke které došlo „pod vlivem vytrvalého silného deště“.

Provincii Kuang-tung, která leží na jihovýchodním pobřeží Číny, v posledních dvou týdnech postihly rekordní lijáky a záplavy. Tamní 18milionovou metropoli Kanton minulý týden zasáhlo tornádo, které si vyžádalo pět mrtvých a na tři desítky zraněných.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Desítky tornád, mrtví a města změněná v trosky. Záběry odhalily zkázu v Oklahomě

Tagy:
dálnice počasí sesuv Keňa úmrtí Čína vláda Čínské lidové republiky Kuang-tung Čínská ústřední televize Mej-čou