Tragédie po utkání ligy v Indonésii: V tlačenici na fotbalovém stadionu zemřelo 125 lidí

Při násilnostech po fotbalovém utkání v Indonésii zemřelo 125 lidí.

Fotbalová tragédie v Indonésii

Při násilnostech a následném chaosu a tlačenici po zápase indonéské první fotbalové ligy ve městě Malang zemřelo v sobotu večer 125 lidí. Úřady počet obětí oficiálně upřesnily po kontrole údajů z deseti nemocnic v oblasti, kam byly desítky zraněných, včetně žen a dětí, ze stadionu převáženy. Původně bylo hlášeno 174 mrtvých a dalších nejméně 180 zraněných. O tragédii v neděli informovaly zahraniční tiskové agentury s odvoláním na místní policii a úřady na ostrově Jáva.

Indonéský ministr sportu v reakci na neštěstí, které patří k těm nejtragičtějším ze světa fotbalových stadionů, uvedl, že události důkladně vyšetří a vláda se bude zabývat posílením bezpečnosti při fotbalových zápasech v zemi. Indonéský prezident Joko Widodo vyzval fotbalovou asociaci, aby zastavila zápasy první ligy, dokud neskončí vyšetřování tragédie. V soutěži působí i čeští reprezentanti Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou, kteří od léta oblékají dres Persije Jakarta.

Násilnosti vypukly poté, co fanoušci poraženého týmu vtrhli na hřiště. Policie po neúspěšné snaze je z něj dostat nasadila slzný plyn, jeho použití na stadionech je ale podle bezpečnostních pravidel Mezinárodní fotbalové federace FIFA zakázané. Podle místních médií většina lidí zemřela či byla smrtelně zraněna v tlačenici, která nastala, když se fanoušci snažili utéct před slzným plynem. Mnozí padali na zem a další po nich šlapali.

Podle AFP a AP je mezi oběťmi i několik policistů. „34 lidí zemřelo na stadionu a zbytek podlehl zraněním v nemocnici,“ uvedl v prohlášení šéf místní policie podle AFP.

Místní média uvedla, že střety vypukly na konci zápasu mezi celky Arema FC a Persebaya Surabaya, když fanoušci vtrhli na hřiště. Policisté se davy lidí snažili vyhnat z hrací plochy, zatímco další fanoušci na policisty házeli různé předměty. Persebaya Surabaya zápas vyhrála 3:2.

Podle ministra pro bezpečnostní záležitosti Mohammada Mahfuda byla kapacita stadionu přeplněná, prodáno bylo na 42 tisíc vstupenek, ačkoli kapacita stadionu je 38 tisíc lidí.

Násilnosti se podle záběrů ze sociálních sítí odehrávaly i před stadionem, na ulici jsou na fotkách vidět ohořelá policejní auta.

Tragédie v Malangu je podle dostupných informací jedním z nejhorších neštěstí na fotbalovém stadionu ve světě. Nejvíce obětí si vyžádaly střety fanoušků v peruánské metropoli Limě po utkání olympijské kvalifikace Peru–Argentina v květnu 1964, kdy zemřelo 328 lidí a na pět set dalších utrpělo zranění. Vloni na stadionu v Akkře v Ghaně přišlo o život 127 fanoušků.

Tagy: