Hooligans zaútočili na pochod gayů: Při krvavých střetech zasahovaly tisíce policistů

Pořádková policie se v sobotu střetla s fotbalovými chuligány v centru Bělehradu, kde probíhal celoevropský pochod Pride oslavující gay, lesbickou, bisexuální a transgender kulturu. Ten se konal navzdory hrozbám ze strany antihomosexuálních skupin a dřívějšímu oficiálnímu zákazu pochodu v tradičně konzervativním balkánském státě.

Napětí v srbském hlavním městě bylo vysoké. Ultranacionalističtí fanoušci házeli na policejní kordon omračující granáty, kameny a světlice, které policisté odráželi obušky a štíty. Video z incidentů zaplavilo sociální sítě.

K incidentům došlo v sobotu, kdy se konal pochod Pride se stovkami účastníků. Průvod tamní policie během týdne zakázala – odkázala na riziko střetů s krajně pravicovými aktivisty, k nimž nakonec došlo. Srbská premiérka Ana Brnabičová, která je lesbičkou, však organizátorům dala záruky, že se akce konat smí, uvedla agentura AP.

Doplnila, že je hrdá na to, že se více něž sto LGBTQ akcí v týdnu obešlo bez incidentů. Po sobotních událostech však musela své nadšení krotit. Uvedla, že při pochodu Pride bylo v bělehradských ulicích nasazeno 5 200 policistů – 64 osob bylo zadrželo a deset strážců zákona utrpělo zranění zraku.

Ať premiérku zavřou

Rozhodnutí Brnabičové, aby se průvod konal, kritizovali příznivci krajní pravice. Podle nich by premiérka měla být zatčena a obviněna z vlastizrady. Navzdory nepokojům však průvod proběhl, a to i v dešti. Stovky lidí zpívaly a tančily v ulicích Bělehradu. „Potřebujeme svobodu a spravedlnost,“ řekl Goran Miletic, jeden z organizátorů akce Pride.

Stovky LGBTQ aktivistů a jejich příznivců s duhovými vlajkami pochodovaly centrální částí Bělehradu, kterou policie uzavřela, postavila kovové ploty a stála v kordonech v plné výstroji. Situace byla napjatá i ve chvíli, kdy kolona nadšenců procházela kolem kostela v centru Bělehradu. Zvony se rozezněly, což mělo odrážet odpor srbské pravoslavné církve k akcím Pride. U budovy stáli i protestující s transparenty.

Již dříve srbští aktivisté uvedli, že hlavním důvodem pochodu je boj za větší práva pro sužovanou LGBTQ komunitu v Srbsku, včetně zákonů, které by upravovaly práva partnerství osob stejného pohlaví, jako je dědictví, majetek a podobně.

Tagy: