Tragické nehody na silnicích. Řidiči je nejčastěji způsobují sami, upozorňuje policie

Obvodní soud pro Prahu 4 v pondělí opět projednával kauzu řidičky, která zavinila tragickou nehodu.

Od začátku roku do konce listopadu zemřelo na českých silnicích 421 osob. Ve srovnání s loňským rokem je to o šest lidí méně. Celkem policie v tomto období prošetřila 90 680 dopravních nehod. Nejtragičtějšími příčinami nehod byla vysoká rychlost a nevěnování se řízení.

Ve většině případů lidé utrpí při dopravních nehodách lehčí zranění. Vyplývá to ze statistik Policie ČR. Z 90 680 dopravních nehod, které se na českých silnicích od začátku roku staly, se lehce zranilo 18 963 osob, těžká zranění utrpělo 1 508 lidí a 421 lidí zemřelo.

Podle mluvčího Policejního prezidia Ondřeje Moravčíka dopravní nehody nejčastěji způsobují řidiči, kteří se plně nevěnují řízení. „Nejtragičtějšími příčinami nehod bylo nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky a nevěnování se řízení vozidla,“ uvedl CNN Prima NEWS Moravčík.

Nejvíce dopravních nehod ve sledovaném období policisté prošetřili ve čtvrtek 21. října 2021, kdy došlo ke 416 nehodám. Nejtragičtějšími dny byly pondělí 24. května, čtvrtek 20. května a čtvrtek 9. září. V každém z těchto dnů vyhaslo na českých silnicích až pět lidských životů.

Nejvíce nehod se stalo v pátek (15 095), nejméně naopak v neděli (9 403). „Podle statistik se nejvíce nehody stávají v pátek a v pondělí. Souvisí to s hustotou provozu, pracovním stresem a spěchem. Z toho pak vyplývá nižší míra soustředění ze strany řidičů,“ vysvětlil Moravčík.

Od začátku ledna do konce listopadu zemřelo při dopravních nehodách 142 řidičů osobních automobilů, 75 motocyklistů, 72 chodců a 54 spolujezdců v osobním automobilu. „Dopravním nehodám se můžete vyhnout tak, že budete dodržovat platné zákony, věnovat se řízení vozidla a nepoužívat mobilní telefon za jízdy. V zimních měsících byste pak měli přizpůsobit svoji rychlost stavu vozovky,“ doporučil mluvčí.

10. ledna

Dva lidské životy vyhasly 10. ledna při nehodě u Zlatých Hor na Jesenicku v blízkosti hraničního přechodu. Podle informací policie cizinec nezvládl řízení a narazil s autem do sloupu přístřešku bývalé celnice. V autě cestovali celkem tři lidé. Třetí cestující skončil v nemocnici.

20. února

Další tragická nehoda se stala mezi obcemi Kaliště a Zaliny u Českých Budějovic, kde zahynuli dva cyklisté. Srazilo je osobní auto Peugeot 406, jehož řidič se zřejmě po projetí zatáčkou lekl protijedoucího nákladního auta, které se vyhýbalo cyklistům.

K místu nehody vyjely tři posádky záchranářů, na místě zasahoval i vrtulník. „Žena středního věku utrpěla závažná zranění, kterým na místě podlehla. Druhému zraněnému byla poskytnuta neodkladná resuscitační přednemocniční péče, ale i přesto také zemřel,“ řekla mluvčí záchranářů Zuzana Fajtlová.

21. dubna

Dva mrtvé si vyžádala dopravní nehoda osobního a nákladního auta u Nového Města na Královéhradecku na hlavní silnici mezi Chlumcem nad Cidlinou a Hradcem Králové. V den srážky zemřela 43letá řidička osobního vozu, o den později následkům zranění podlehla i šestiletá dívka, která seděla na místě spolujezdce.

Nehodu zapříčinila podle informací policie řidička osobního vozu. Z neznámých příčin přejela do protisměru a poté se střetla s nákladním vozem. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče nákladního auta negativní.

18. června

Velmi smutnou dohru měla také nehoda u obce Hracholusky v Plzeňském kraji. Řidič nákladního vozu tam narazil do před ním jedoucího osobního auta Ford Focus, jehož řidička chtěla odbočovat na vedlejší silnici. Po střetu osobní vozidlo skončilo mimo vozovku, kde se převrátilo na střechu. V autě kromě ženy sedělo na zadním sedadle také nezletilé dítě. Záchranáři ho po nehodě letecky transportovali do nemocnice. Těžkým zraněním však o pár dní později v nemocnici podlehlo.

1. srpna

Tragicky skončila i dopravní nehoda u Karlových Varů. Při srážce dvou aut zemřel 12letý chlapec a jeho matka. Jednoho muže se středně těžkým zraněním převezli záchranáři pozemní cestou do Karlovarské krajské nemocnice.

Ve dvou autech, která se srazila, cestovalo celkem pět lidí. Nehoda se stala v dopoledních hodinách. Při střetu aut skončilo jedno z nich na střeše. Na místě zasahoval i vrtulník. „Dvě zraněné osoby budeme transportovat do Fakultní nemocnice Plzeň. Záchranáři poskytli první pomoc také dvěma těžce zraněným osobám na místě, nezletilému dítěti a matce, ti ale bohužel svým zraněním podlehli,“ informoval krátce po nehodě mluvčí krajské záchranné služby Radek Hes.

13. srpna

Tragický konec měla také nehoda u obce Jičíněves na Jičínsku, kde se v pátek 13. srpna srazil motocykl s traktorem. Děsivou srážku nepřežil řidič motorky ani jeho spolujezdec. Podle informací policie traktor s návěsem vjel z vedlejší silnice na hlavní v momentě, kdy jel po hlavní silnici motocykl. „Dechová zkouška na alkohol byla u traktoristy negativní,“ informovala mluvčí krajské policie v Hradci Králové Šárka Pižlová.

13. října

Ke dvěma vážným dopravním nehodám došlo ve středu 13. října. U Sazené na Kladensku zemřeli při nehodě dodávky a osobního auta dva lidé. Další čtyři utrpěli vážná zranění. Na místě zasahovaly dva záchranářské vrtulníky.

Tragické následky měla také nehoda u Chvojence na Pardubicku, kde se srazilo osobní vozidlo, dodávka a cisterna. Srážku nepřežil jeden člověk, další tři lidé skončili v nemocnici.

22. října

K tragické nehodě došlo také 22. října u Jičína ve směru na Mladou Boleslav. V odpoledních hodinách se tam na silnici 16 u obce Holín srazil kamion a osobní vozidlo. Na místě zemřeli dva lidé, kteří cestovali v osobním autě.

12. listopadu

Tragédií skončila také nehoda v obci Tatce na Kolínsku. 75letý řidič tam vjel na chodník a srazil ženu se dvěma tříletými dcerkami. Jedna z dívek i přes snahu záchranářů na místě zemřela, druhá utrpěla vážné zranění. V nemocnici skončila také matka dětí.

Příčinou nehody mohl být mikrospánek řidiče, znalci ale budou posuzovat i technický stav vozidla, rychlost, jakou jelo, a další okolnosti. „Samozřejmě budeme přibírat i soudního znalce z oboru silniční nehody a budeme chtít odpovědět na spoustu otázek, například jaký byl technický stav vozidla, ale také potřebujeme vědět, jaký byl nehodový děj,“ vysvětlila krátce po nehodě policejní mluvčí Vlasta Suchánková s tím, že vyšetřování potrvá řadu týdnů.

14. listopadu

Dva lidské životy vyhasly při dvou různých nehodách v sobotu 14. listopadu. V obou případech šlo o chodce, kteří přebíhali silnici mimo vymezený prostor. Ve Chvalčově na Kroměřížsku řidič auta srazil 66letého chodce, který se pohyboval mimo přechod pro chodce.

Další osudná nehoda se stala v Bílině na Teplicku. Tam rovněž po srážce s autem zemřel 59letý muž. I on přecházel mimo vymezený prostor, řidič už nestačil reagovat. „Chodec utrpěl velmi těžká zranění a přes veškerou snahu záchranářů byla resuscitace na místě nehody neúspěšná,“ informoval krajský mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

17. prosince

K vážné dopravní nehodě došlo také v pátek v obci Zalužany na Příbramsku. Řidič dodávky tam vjel do protisměru a čelně se střetl s osobním automobilem, ve kterém seděl muž a spolujezdkyně. Oba na místě zemřeli. Řidič dodávky utrpěl vážná zranění.

Tagy: