„Trefa za tři body“. Bomba ukrajinského dronu proletěla přímo poklopem ruského obrněnce

Bomba ukrajinského dronu proletěla přímo poklopem ruského obrněnce.

Bomba ukrajinské dronu proletěla přímo poklopem ruského obrněnce

Ukrajinci se pochlubili dalším úspěšným úderem na těžkou techniku okupantů. Tentokrát pomocí bezpilotního letounu a výbušniny zneškodnili ruský obrněnec v Doněcké oblasti. Video zveřejnila Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Ze záběrů je patrné, že dron shodil bombu skrz poklop přímo do vnitřku vozidla.

„‚Pytláci‘ z kontrarozvědky SBU pokračují v likvidování ruské techniky na frontě. Tentokrát zničili nepřátelské BMP v Doněcké oblasti, a to ‚tříbodovou střelou‘ přímo do poklopu,“ pochlubila se SBU. Na záběrech je vidět skutečně útok dronu na ruské bojové vozidlo BMP.

Bezpilotní letoun shodil bombu, která proletěla přímo otevřeným poklopem a vybuchla uvnitř obrněného vozu. Krátce na to vypukl požár, což vedlo k fatálnímu poškození ruského obrněnce. „Členové SBU v Doněcké oblasti zničili další ruské BMP-2 pomocí munice shozené dronem, a to přímo skrz poklop,“ konstatovala stránka Ukraine Weapons Tracker.

Je vcelku pravděpodobné, že v době útoku už se v obrněnci nenacházela ruská posádka. I přesto se Ukrajinci rozhodli pomocí dronu udeřit. Účet Ukraine Weapons Tracker později vysvětlil, proč tak učinili: „Vcelku často může být de facto nemožné ukořistit nepřátelské vozidlo ponechané v zemi nikoho. Útok dronem je pak nejlepší možnost. Dělají to obě strany v tomto konfliktu.“

Počty ruských ztrát obzvlášť v posledních dnech výrazně narůstají. Například v pondělí se Ukrajincům podle Kyjeva podařilo zneškodnit 47 nepřátelských obrněnců, a to včetně 21 tanků.

Podle ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil Rusové od začátku invaze přišli o více než 68 tisíc vojáků. K tomu také ztratili 2 611 tanků, 5 321 dalších obrněných vozidel, 4 054 transportních vozidel, 2 051 dělostřeleckých systémů a obrovské množství kusů další těžké techniky.

Tagy: