Trenér akrobatických lyžařů vyrazil na pomoc Ukrajincům. Do Česka přivezl 41 lidí

akrobatické lyžování

Akrobati z Ukrajiny

V těžkých chvílích si sportovci pomáhají, a to i napříč státy. Příkladem jsou akrobatičtí lyžaři v Česku a na Ukrajině. Do organizace cesty do České republiky pro více než 40 uprchlíků se kromě trenéra Lukáše Vokatého zapojil i olympijský vítěz Oleksandr Abramenko. Součástí pomoci byl i odvoz potřebných věcí na hranice.

Množství přátel mezi ukrajinskými akrobaty přimělo reprezentačního trenéra Lukáše Vokatého k činu. Jenže po vyložení humanitární pomoci na ukrajinské straně hranic začaly komplikace. „Problémy nastaly, když jsme se chtěli dostat prázdní zpět na slovenskou stranu, kde na nás čekali lidé, kteří byli zorganizováni právě mým kamarádem z akrobatického lyžování Enverem Ablaevem, trenérem olympijského vítěze Saši Abramenka,“ popsal trenér českých akrobatických skokanů Lukáš Vokatý.

Po mrazivém čekání se nakonec z Česka vypravený autobus podařilo naplnit. „Bez zjevných příčin jsme zůstali na ukrajinské straně přes tři hodiny a lidé tam (na druhé straně hranice) mrzli, nakonec jsme se pro ně ale dostali a úspěšně jsme naložili jednačtyřicet lidí,“ uvedl trenér.

Mezi nimi byla i čtyřiaosmdesátiletá paní, která s dalšími krajany skončila v Hradci Králové. Jiní uprchlíci našli útočiště v Olomouci, Liberci či Proseči pod Ještědem. Dvojnásobný olympijský medailista Abramenko mezi nimi ale chyběl.

Abramenko, jeho žena Alexandra i dvouletý syn Dimitrij by však aktuálně měli být v bezpečí. „Alexandr se nejprve skrýval u Kyjeva a pak se mu s celou rodinou podařilo dostat se do Bukovelu, do lyžařského střediska, kde je zdráv a všechno je v pořádku,“ doplnil Vokatý.

Tagy: