Jaké jsou tři hlavní příznaky covidu? Vědci odhalili, na co si dát největší pozor

Covid

Co dělat v případě pozitivní testu na covid?

Vědci odhalili tři hlavní příznaky covidu, na které je třeba si v současnosti dávat největší pozor. Kvůli novým variantám počty nakažených stále rostou. Například ve Spojeném království už dosáhly rekordního maxima.

Podle údajů ZOE Covid Study bylo k 11. červenci ve Spojeném království denně zaznamenáno 349 773 nových případů infekcí s těmito symptomy. Odhaduje se, že číslo R (které ukazuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí každý pozitivní případ) je v zemi nyní 1,1 a každý patnáctý člověk má covid, uvádí The Mirror.

Vědci ve studii uvádí, že by si lidé měli dávat pozor hlavně na bolesti v krku, ucpaný nos a suchý kašel, které jsou nyní hlavními příznaky současné covidové vlny. Dodávají, že koronavirem se infikují i plně očkovaní lidé, neboť se vyskytly nové varianty omikronu BA.4 a BA.5.

Profesor Tim Spector, spoluzakladatel ZOE Scientific a vedoucí vědecké pracovnické studie ZOE Health Study, tvrdí, že covid se stále nepodařilo dostat pod kontrolu. „Naše údaje ukazují, že tento týden bylo denně zaznamenáno více než 350 000 případů covidu, což je ve Spojeném království nový rekord,“ zdůraznil.

„Covidu je v populaci tolik, že pokud máte příznaky podobné nachlazení, máte dvojnásobnou pravděpodobnost, že půjde o covid, než o nachlazení. Přestože lidé prodělali infekci a jsou plně očkovaní, mohou tuto nemoc stále chytit,” tvrdí Spector.

„Dobrou zprávou je, že počty případů neporostou donekonečna a už nyní zaznamenáváme mírný pokles infekcí,” dodává. Kvůli výraznému nárůstu počtu infekcí se v zemi znovu otevřela debata o případném návratu respirátorů do nemocnic.

Tagy: