Následky covidu nepodceňujte, říká vědkyně. Komu by doporučila další vakcínu a jakou?

K věci (712)

Covid bychom měli brát jako běžné respirační onemocnění, obavy jsou ale stále namístě. Podle imunoložky a vědkyně Blanky Říhové bychom totiž neměli podceňovat zejména následky koronaviru. Ochranu před virem v podobě očkování ve vysílání CNN Prima NEWS doporučila jen některým.

„Covid je onemocnění podobné chřipkám, ani tu ale nelze podceňovat, i ta nás může potrápit. Covid pak napadá řadu tkání, receptory,“ vysvětlila v pořadu K věci Říhová. Je ale podle ní dobrou zprávou, že nové varianty by měly méně napadat plíce.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

„Nové mutace mohou vznikat, ale nemyslím, že donekonečna. Prostor pro virus je omezen určitým počtem aminokyselin a nepodezřívala bych ho z výrazných horších průběhů. Musíme brát ale v úvahu, že lidé, kteří prodělají covid, ne třeba závažný, mohou mít po několika měsících problémy,“ varovala jasně.

Problémy se srdcem

Ty se podle ní mohou projevit i na srdečním svalu. Další odborníci také varují před covidovým syndromem, který má řadu projevů. Od únavy, bolestí hlavy i zhoršení zraku. „Možnost že se nakazíte je daleko vyšší, než byla loni,“ připouští vědkyně a dodává, že ona sama se však společnosti nestraní a „není večer, kdy by seděla doma“.

Očkování by doporučila pouze těm, které by nemoc mohla ohrozit na životě. „V zásadě by to měli být starší, odborníci říkají 60 a více let, já říkám 80 plus, když soudím podle sebe,“ sdělila imunoložka, která letos oslaví 80. narozeniny.

Zároveň by s vakcínou prý neměli otálet vážně nemocní. „Mladí by se zatím očkovali zbytečně. U všech bych ale doporučila zjistit si hladinu protilátek, tu snadno zjistí v laboratořích. To by mělo být rozhodující u každého,“ uvedla s tím, že i ona tento postup zvolí.

Lepší si počkat

Zároveň by ráda počkala na novou a „lepší“ vakcínu. „Pokud nebude, volila bych z toho, co je,“ dodala ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň vysvětlila, že ten, kdo se nechal očkovat určitým typem vakcíny a ta „neodpovídala“, měl by se očkovat jiným typem vakcíny. Ta pak může imunitní odpověď vyvolat.

U dětí by pak očkování zvolila individuálně. „Jestli má dítě tendenci chytat chřipky, uvažovala bych o tom. Pokud je dítě skutečně zdravé, tak bych řekla, ať je venku a ať se připraví na život a podpoří imunitu,“ sdělila.

Tagy: