Počet obětí sesuvu půdy na Ischii stoupl na sedm. Záchranáři našli těla dětí i novorozence

Na italském ostrově Ischia pátrají po možných obětech půdního sesuvu.

Sesuv půdy na Ischii nepřežila malá holčička

Počet potvrzených obětí sesuvu půdy na italském ostrově Ischia vystoupal na sedm. Mezi mrtvými, které v neděli záchranáři nalezli, jsou také dvě děti, novorozenec a starší žena, napsal list La Repubblica. Po dalších pohřešovaných, kterých podle agentury ANSA zbývá pět, se stále pátrá. Hledání bude pokračovat přes noc. ANSA dříve uvedla, že psi lokalizovali patrně osmou oběť, ta ale není oficiálně potvrzená.

I přes soustavnou práci dvou stovek záchranářů a stovek dobrovolníků se stále nepodařilo dostat do bezpečí čtyři až pět domácností. Celkem se jedná o dvacet lidí. Nemají tekoucí vodu a elektřinu; je možné, že ve svých domovech budou muset zůstat další noc.

Mezi pohřešovanými je jedna rodina sestávající z rodičů a jednoho nezletilého a další dvě osoby. Informoval o tom neapolský prefekt Claudio Palomba.

Záchranné práce hasičů, policie a civilní ochrany pokračovaly celou noc i přes den navzdory komplikacím způsobeným nadále nepříznivým počasím. Neapolská prefektura v neděli pozdě večer snížila počet raněných na pět a zvýšila počet poškozených domů na tři desítky. Počet lidí evakuovaných z domovů narostl na 230.

V neděli dopoledne se mimořádně sešla italská vláda, která v regionu vyhlásila výjimečný stav a uvolnila první část okamžité pomoci ve výši dvou milionů eur (49 milionů korun).

Středomořský ostrov v Neapolském zálivu zasáhly silné bouřky a prudké deště v noci na sobotu. Způsobily vážné škody zejména ve městech Casamicciola a Lacco Ameno na severním pobřeží Ischie. Směs půdy a kamení se na některých místech valila ulicemi, do moře bylo strženo několik aut.

Oblast je dlouhodobě považována za rizikovou z hlediska sesuvů půdy. Podle odborníků však byly snahy o nápravu situace v posledních letech nedostatečné, uvedla DPA. Vláda také rozhodla o vytvoření pracovní skupiny, která má hledat cesty ke zmírnění rizik sesuvů půdy.

Dalším problémem je skutečnost, že na ostrově, v blízké Neapoli i jejím okolí a potažmo v celé středoitalské Kampánii, se často vyskytují nelegálně postavené budovy.

Tagy: