Trojkoalice se po volbách nerozhádá na život a na smrt, ujišťuje Kupka z ODS

Martin Kupka (ODS)

ODS, lidovci a TOP 09 intenzivně pracují na předvolební koalici, která nese název SPOLU. Strany se dohodly na rozdělení postů lídrů v jednotlivých krajích a ladí společný program. Po republice vyvěsily první billboardy. Jednotnost koalice však pro mnohé zpochybnila slova šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky, který naznačil tři oddělené poslanecké kluby stran po volbách. Jde hlavně o možnost sestavit stabilní vládu, vysvětloval v reakci místopředseda ODS Martin Kupka, který byl hostem pořadu K věci na televizi CNN Prima NEWS.

„Máme dohodu, že po volbách bude každý klub fungovat individuálně,“ řekl Právu Marian Jurečka a mnozí začali přemýšlet o tom, kde je ona deklarovaná jednota vznikající středopravé koalice. Místopředseda ODS Martin Kupka rovněž připustil, že by jednotlivé strany koalice měly vlastní poslanecké kluby. Jde ale také o snahu sestavit stabilní vládu.

„Přiznávám, že jde o strategickou racionální úvahu, jak získat co nejvíce procent hlasů. Doufám však, že po volbách půjde o spolupráci v odpovědné vládě, která dá opět dohromady ekonomiku a napraví spoustu problémů, které současná vláda nebyla schopna řešit,“ řekl Kupka, kterému určité rozpory v koalici přijdou přirozené.

„Náskok naší koalice spočívá v tom, že už teď jsou na stole jasné principy a program, kde jsme museli najít kompromisy,“ dodal. Veřejnost o zmíněných kompromisech však pochybuje, například v souvislosti s hlasováním občanských demokratů o zrušení superhrubé mzdy. V tomto ohledu poslanci ODS volili stejně jako hnutí ANO.

21 procent v posledním průzkumu

Druhá opoziční koalice Pirátů a hnutí STAN se v pondělí dohodla, že oba politické subjekty budou buď ve vládě, nebo v opozici. Něco podobného slíbil za trojkoalici SPOLU také Kupka, i když ne oficiálně. „Doufám, že se nestane rozdělení trojkoalice ve smyslu, aby část skončila ve vládě a část v opozici. Programové principy jdou ruku v ruce, i kvůli tomu interpretace rozdělení po volbách není namístě. Rozhodně se po volbách nerozejdeme na život a na smrt,“ vysvětloval.

Poslední průzkum agentury Kantar předpověděl trojkoalici 21 procent. Pokud bychom počítali se společnou kandidátkou Pirátů se Starosty, SPOLU by podle průzkumu skončilo na třetím místě. Před ním by zůstalo hnutí ANO s 25 procenty a součet Pirátů a STAN by činil 30,5 procenta, což by mohlo predikovat Ivana Bartoše jako budoucího premiéra České republiky.

Rozhovor Marie Bastlové s Martinem Kupkou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: