Nový průzkum v USA opět míchá kartami. Trumpovi mává Pensylvánie, stahuje ale Wisconsin

Exprezidentovi Donaldu Trumpovi se vzdaluje možnost, že by v amerických volbách ovládl Pensylvánii nebo Michigan, kde se bude hrát o klíčové volitele. Vyplývá to z průzkumu Quinnipiac University v Connecticutu, který se zaměřil na tři strategické státy. Podle něj Trump naopak drží šance ve Wisconsinu.

Americká volební bitva o swing states – státy, kde se sympatie voličů průběžně přelévají – vrcholí. Jejich seznam je známý, méně očividné jsou ale finální výsledky, které v těchto státech určí příštího prezidenta USA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump má hlavu na špalku, píše po atentátu CNN. Incident roztočil další spirálu nenávisti

Teď je venku nejnovější průzkum Quinnipiac University v Connecticutu, který se zaměřil na náladu ve třech swing states – Pensylvánii, Michiganu a Wisconsinu. Když se průzkum porovná s nedávným šetřením americké CNN, dá se ze srovnání vyčíst, ke komu se preference voličů stáčejí.

Zatímco zářijový průzkum hlásil, že je v Pensylvánii, kde vítěz sebere hned 19 volitelů, bitva vyrovnaná, ten novější říká něco jiného. Ukazuje totiž nastupující vedení demokratky Kamaly Harrisové, která by ve státě podle průzkumu získala 51 procent hlasů, republikán Donald Trump jen 45 procent.

Trvající převahu Harrisová potvrzuje i ve státě Michigan, kde by podle průzkumu získala 50 procent hlasů, Trump 45. Ve státě na břehu Michiganského jezera se rozhoří bitva o 15 volitelů.

Wisconsin je v patové situaci

To ve Wisconsinu se situace mění a ještě více zamotává. V zářijovém průzkumu tam vedla Harrisová o šest procent. Nová data ale ukazují, že viceprezidentka část voličů ztratila a ve státě by vyhrála jen těsně. Získala by 48 procent hlasů, Trump 47 procent.

Ve Wisconsinu se Trump s Harrisovou utká o deset volitelů. Právě počet volitelů je v systému amerických prezidentských voleb nejdůležitější. Aby některý z kandidátů vyhrál, potřebuje celkem získat alespoň 270 volitelů, celkem je jich ve hře 538.

Každý stát USA má přidělený jiný počet volitelů. Čím je stát lidnatější, tím více volitelů má. Nejvíce má Kalifornie – 55 – kteří nejspíše připadnou Harrisové. Další velké státy jako Texas (40 volitelů) a Florida (30 volitelů) zase s největší pravděpodobností získá Trump. Počet volitelů v jednotlivých státech se oproti minulým volbám měnil.

Průzkum univerzity v Connecticutu odhalil i politická témata, která se kandidátům lépe daří prosazovat. Trumpovi voliči věří více v kontextu ekonomiky nebo imigraci. Harrisová je naopak pro oslovené respondenty účinnější v boji za potraty a zachování demokracie v USA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy: