Viceprezident Harrisové pracoval v Číně. Peking ho má za špeha a kritika režimu, píše CNN

Guvernér Minnesoty Tim Walz, kterého si za svého možného viceprezidenta vybrala demokratka Kamala Harrisová, má podle CNN dlouholeté vztahy s Čínou. Zemi pravidelně navštěvoval a dokonce tam učil. Peking se přesto na jeho kandidaturu dívá se silnou nelibostí.

Vrcholná politika tvoří jen část života současného minnesotského guvernéra Tima Walze. Přes dvě dekády strávil Walz v armádě a řadu let se věnoval také pedagogice. A právě kariéra učitele teď zpětně ovlivňuje jeho politický život. Walz totiž v minulosti v Číně vyučoval, což mu nyní podle CNN vyneslo kritiku na mnoha frontách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Voják za polárním kruhem, učitel a zemědělec. Kdo je Tim Walz, viceprezident Harrisové?

Walz odjel do Číny učit historii v bouřlivém roce 1989, kdy Čínu zasáhly masivní protesty, které vyvrcholily masakrem na náměstí Nebeského klidu. I po návratu do USA ale Čína protkávala jeho kariérní i osobní život. Vozil tam totiž své studenty na výměnné pobyty.

V roce 1990 novinám v Nebrasce řekl, že čínská vláda se svými občany dlouhodobě špatně zachází. „Kdyby měli správné vedení, nic by je neomezovalo v tom, čeho by mohli dosáhnout. Jsou to tak milí, velkorysí a schopní lidé,“ řekl tehdy listu Star-Herald.

Právě určitý obdiv Walze k čínskému lidu je teď municí pro republikány, kterým nevoní, že možný budoucí viceprezident adresoval tolik vřelých slov na adresu ústřední konkurenční velmoci USA. Informovala o tom BBC.

Minulost vrhá dlouhé stíny

Demokrat Walz ovšem pozitivně vnímá jen čínský lid, nikoli čínskou vládu, kterou vytrvale kritizoval. A to se pro změnu zase nelíbí současné garnituře v Pekingu. Walz totiž v minulosti podporoval čínské i hongkongské aktivisty, a setkal se dokonce s dalajlámou.

„Čím více Číně rozumí, tím více je mu čínského lidu líto a tím kritičtější je k vládcům, kteří mu velí,“ řekl pro CNN Šen Dingli, zahraničněpolitický analytik v Šanghaji.

„Má určité pochopení pro čínskou kulturu a v hloubi duše ji respektuje, ale rozhodně nepřijímá čínský politický systém. Peking má z takového cizince, který Číně rozumí, pravděpodobně větší strach a je mu nepříjemný,“ dodal Šen.

Utrpení čínského lidu se ostatně Walz rozhodl uctít i v osobním životě. Svou ženu Gwen si vzal 4. června na pětileté výročí masakru na náměstí Nebeského klidu. S manželkou pak navštěvovali Čínu společně.

Když nyní existuje možnost, že se Walz stane druhým nejmocnějším politikem USA, Čína se na minulosti pedagoga začíná znovu zaměřovat. A podle CNN se už objevují spekulace, že to s Walzovou učitelskou kariérou v Číně bylo trochu jinak.

„Heh, 1989-1990, Američané vyučující v Číně v tomto období – to je něco, co stojí za pečlivé zamyšlení,“ uvádí jeden ze sledovaných komentářů na čínské sociální síti Weibo.

„Musí to být špión,“ přidal se další. Případná administrativa Harrisové by to tak od začátku směrem k Číně neměla jednoduché.

VIDEO: Potvrzeno. Do voleb půjde Harrisová, v hlasování o nominaci získala 99 % hlasů demokratů

Tagy:
učitel kritika Tim Walz USA Čína Kamala Harrisová Americké volby 2024