PŘEHLEDNĚ: Kdo rozhodne americké volby? Oči Trumpa i Harrisové míří na klíčové státy

Vyhraje americké prezidentské volby Kamala Harrisová nebo Donald Trump?

Vnitřní migrace v USA a dopad na volby

V amerických prezidentských volbách vůbec nezáleží na tom, kolik lidí hlasuje pro jednotlivé kandidáty, ale kolik daný politik získá volitelů ze států. Největší pozornost je tradičně mířena na tzv. swing states neboli klíčové státy. Kdo tyto regiony ovládne, takřka jistě vyhraje celé volby. O jaké státy jde a jaká jsou jejich specifika? A jaké šance zde aktuálně Donald Trump s Kamalou Harrisovou mají?

Pensylvánie: 19 volitelů

Nejvíce je mezi klíčovými státy slyšet o Pensylvánii. A je to znát i na samotných kandidátech na prezidenta USA. Trump má v tomto státě jeden mítink za druhým a za připomenutí stojí, že právě zde se stal terčem neúspěšného atentátu, konkrétně ve městě Butler. Hraje se zde o celkem 19 volitelů.

ČTĚTE TAKÉ: Písmo svaté podle Trumpa. Exprezident vydává bibli se svým jménem, tiskne mu ji Čína

V minulosti platilo, že jde o jeden ze států tzv. Modré zdi – skupiny států na severovýchodním pobřeží USA, které jsou baštami demokratů. To však narušil Donald Trump. A i když zde naposledy uspěl Joe Biden, bylo to je o malý zlomek hlasů.

Poslední roky se stalo pravidlem, že kdo ovládl Pensylvánii, ovládl i volby. Republikán George W. Bush byl v letech 2000 a 2004 poslední, kdo se stal prezidentem, aniž by Pensylvánii získal. Barack Obama, Donald Trump i Joe Biden ji potřebovali jako dílek do své vítězné mozaiky.

Georgia: 16 volitelů

O celkem 16 volitelů se hraje v jihovýchodním státě Georgia. Ta byla v jiné situaci než dříve Pensylvánie. Jednalo se totiž o baštu republikánů, kterou však v roce 2020 trochu nečekaně dobyl demokrat Joe Biden. Před ním se to z jeho spolustraníků podařilo naposledy v roce 1992 Billu Clintonovi.

Velkou roli v obratu k demokratům během posledního prezidentského klání hrála místní černošská komunita. To by nyní mohlo hrát do karet i Harrisové jako první ženě-černošce, která se o prezidentský úřad uchází.

Severní Karolína: 16 volitelů

Stejně jako v Georgii se o 16 hlasů volitelů bude zápolit v Severní Karolíně, která je letos řazena mezi swing states, ačkoliv se až na drobné výjimky jedná o stát věrný republikánům. V roce 2008 zde vyhrál demokrat Barack Obama, ale to byla nečekaná výhybka z jinak jasné cesty. Posledním demokratem, který zde uspěl před ním, byl pozdější prezident Jimmy Carter v roce 1972.

Letos by však mohlo dojít ke změně. Trump zde v roce 2020, kdy nakonec celkově prohrál s Bidenem, sice uspěl, ale pouze o zhruba 1,3 procenta. Harrisová tak ve státě na jihovýchodě země není rozhodně bez šancí. Demokraté doufají, že to v Severní Karolíně skončí podobně jako v Georgii před čtyřmi lety a bude pro ně nečekaný, ale rozhodně vítaný příspěvek.

Michagan: 15 volitelů

Pouze o jednoho volitele méně získá ten z kandidátů, který ovládne Michigan. V posledních dekádách se jedná o stát, který většinou uzmuli demokraté. Tuto linku však v roce 2016 narušil Trump, před ním se to naposledy povedlo Georgi H. W. Bushovi v roce 1984.

Má se za to, že Michigan bude letos mimořádně důležitý. Průzkumy z tohoto státu jsou mimořádně těsné a ačkoliv zde voliči většinou spíše tíhli k demokratům, Trump rozhodně může napodobit svůj triumf jako před osmi lety.

Nedávná data uvádějí, že obyvatele Michiganu nejvíce pálí ekonomická témata. Za zmínku však stojí také silná muslimská komunita i rozsáhlá kriminalita v místní metropoli Detroit.

Arizona: 11 volitelů

Arizona patřila dlouhá léta mezi státy, kterými si mohli být jistí prezidentští kandidáti z řad Republikánské strany. Tuto tradici však v posledních desetiletích nejprve přerušil demokrat Bill Clinton v roce 1996, aby ho v posledních volbách nečekaně napodobil Joe Biden.

V případě Arizony, která letos vítězi nabízí celkem 11 hlasů volitelů, v roce 2020 mohla zapůsobit „McCainova pomsta“, jak to nazvala například CNN. John McCain byl republikánský prezidentský kandidát z roku 2008, který prohrál s Obamou, ale měl značný respekt nejen mezi svými republikány, ale i u demokratů. Ten však k válečnému veteránovi, který strávil několik let ve vietnamském zajetí, nesdílel Trump.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová je na ho*no, řekl Trump. Podle CNN ztrácí kontrolu, je vulgární a diktátorský

McCain v roce 2018 podlehl rakovině ve své domovské Arizoně. Jeho vdova Cindy se navzdory stranické příslušnosti k republikánům jednoznačně postavila za Bidena a efekt se dostavil – kandidát demokratů zde nečekaně vyhrál. Je však otázkou, zda se takové vítězství povede i nyní Harrisové.

Wisconsin: 10 volitelů

Stát na severu USA patří do zmíněné Modré zdi – bašt demokratů. Na obyvatele Wisconsinu se mohli spolehnout až do roku 2016, kdy zde nečekaně zvítězil Donald Trump. Stát však o čtyři roky později demokratům vrátil Biden.

I letos se očekává, že Wisconsin bude patřit mezi regiony, které rozhodnou prezidentské volby. Republikáni se zde snaží znovu zvrátit síly, dokonce v místní metropoli Milwaukee letos pořádali svůj národní konvent. Hraje se o deset volitelů.

Nevada: 6 volitelů

Za poslední letošní swing state je označována i Nevada. Pouštní stát, jehož středobodem je hlavní město hazardu Las Vegas, může sice nabídnout pouze šest hlasů volitelů, ty ale za jistých okolností mohou zlomit těsné volby.

Dříve se jednalo o republikánský stát, ale poslední čtvery prezidentské volby Nevada patřila demokratům. V roce 2016 zde dokonce uspěla i Hillary Clintonová, Bidenovo vítězství o čtyři roky později se pak spíše čekalo. Naruší tuto linku na svůj třetí pokus Trump?

Projděte si počty volitelů v jednotlivých státech, v den voleb v této grafice najdete ONLINE sčítání výsledků

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chabý rétor Trump? Exprezident mluví výrazně déle, nadává a lže, analyzuje New York Times

Tagy: