V USA vypukne občanská válka, bojí se čtvrtina Američanů. Rozhodujících bude 11 dní

Nový průzkum britského listu The Times ukázal, že 27 procent amerických voličů považuje za velmi nebo celkem pravděpodobné, že v USA po volbách vypukne občanská válka. K nepokojům by podle nich mohlo dojít během 11 dní, které budou následovat po 5. listopadu.

Spojené státy jsou kriticky rozpolcené. Mnohem více než před pouhým desetiletím. Tento názor zastává hned 84 procent Američanů. Vyplývá to z nového průzkumu listu The Times, který se zaměřil na náladu amerických voličů jen pár dní před volbami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harrisová je na ho*no, řekl Trump. Podle CNN ztrácí kontrolu, je vulgární a diktátorský

Nejtřaskavější zjištění průzkumu odkrývá reálné obavy Američanů z občanské války. Ozbrojeného střetnutí dvou znepřátelených táborů se obává více než čtvrtina voličů. Za velmi pravděpodobnou tuto možnost označilo šest procent dotazovaných, za celkem pravděpodobnou pak 21 procent.

První a zároveň poslední občanská válka v USA se odehrávala mezi lety 1861 až 1865. Teď se čtvrtina Ameriky bojí, že přijde něco podobného. Průzkum navíc zjistil, že obavy z tragického scénáře mají zhruba ve stejné míře jak demokratičtí, tak republikánští voliči.

Násilí rozdmýchají z Ruska, bojí se agenti

Před možným násilím po volbách varoval i prezident Joe Biden. Agentura AP upozornila, že nepokoje po hlasování budou chtít možná přiživit zahraniční mocnosti. Zpravodajci konkrétně zmínili Rusko a Írán.

Předvolební kampaň se v posledních dnech dál vyostřuje a Donald Trump i Kamala Harrisová využívají své nejsilnější rétorické náboje. Trump o své sokyni prohlásil, že je viceprezidentkou „na ho*no“. Harrisová zase republikána obvinila z fašismu a diktátorských sklonů, podle ní chce Trump pošlapat demokracii v USA.

Obavy z občanské války pak běžnému Američanovi při takových slovech lehce prolétnou hlavou. Tím spíše, když si vzpomene, jakou dohru měly minulé prezidentské volby. V těch Trump oficiálně prohrál, odmítl ale výsledky uznat a dodnes je považuje za zmanipulované.

Napětí ve společnosti vyvrcholilo 6. ledna 2021, kdy se Trumpovi příznivci krátce před Bidenovou inaugurací rozhodli zaútočit na Kapitol. Dodnes se spekuluje o tom, nakolik je k tomu Trump sám vybídl.

Protestující vtrhli do Kongresu a dvě hodiny v něm řádili. Při útoku zemřelo pět lidí, další desítky utrpěly zranění. Reálnou právní moc zpochybnit výsledky voleb měl tehdy viceprezident Mike Pence. Ten to ale neudělal – v tu chvíli se s Trumpem rozkmotřili.

Dnes je proto Trumpovým kandidátem na viceprezidenta nikoli Pence, ale senátor J. D. Vance. Vance totiž podobně jako Trump považuje volby z roku 2020 za zmanipulované. Příběh covidových voleb tak nadále vrhá stín na další prezidentské hlasování a dění v USA.

Prezidentské volby v USA jsou na programu 5. listopadu. Na volební noc chystá CNN Prima NEWS speciální vysílání.

PODÍVEJTE SE: Trump je fašista, souhlasí Harrisová. Soudružka s pokřivenou myslí, reagoval exprezident

Tagy: