Trump hrozí „zkaženým“ volebním úředníkům: Pokud zvítězím, všechny podvodníky zavřu

Republikánský kandidát Donald Trump pohrozil vězením volebním úředníkům, kteří v minulosti podle něj podváděli při sčítání hlasů nebo se o to chtěli pokusit. Podle Trumpa je stihne dlouhý trest, pokud vyhraje, uvádí CNN. Třaskavou výhrůžku vyslal jen krátce před klíčovou předvolební debatou s Kamalou Harrisovou, kterou odvysílá i CNN Prima NEWS ve středu živě 11. září. Speciální vysílání odstartuje ve 2:20 ráno na CNN Prima NEWS.

Prohrané volby v roce 2020 stále leží Trumpovi v žaludku. Exprezident nadále tvrdí, že hlasování bylo zmanipulované a že došlo k chybě. Zvláště podezíravě se v minulosti díval na výsledky v Pensylvánii, která bude důležitým volebním bojištěm i letos. Výsledky hlasování v tomto státě Trump v minulosti soudně napadl, ale neuspěl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Arizona, Pensylvánie, Wisconsin. Trump chce urvat státy, díky kterým vyhrál před osmi lety

V novém příspěvku na vlastní sociální síti Truth nyní Trump pohrozil volebním úředníkům drakonickými tresty za podvádění.

„Pokud vyhraji, lidé, kteří podváděli, budou stíháni v plné míře zákona. Což zahrnuje dlouhé tresty odnětí svobody, aby už znovu neúřadovalo zkažené ministerstvo spravedlnosti,“ pohrozil Trump.

Takový trest by se prý vedle volebních úředníků dotkl právníků, dárců nebo ilegálních voličů. Tito lidé budou podle exprezidenta stíháni na všech úrovních, a to v míře, kterou „země naneštěstí ještě nezažila“. Informoval o tom list The Washington Post.

Klíčová debata se blíží

Trump svou výhrůžkou zřejmě míří na lidi, kteří podle něj podváděli při volbách v roce 2020, ale i na osoby, které by mohly chtít podvádět při letošních volbách. K ostrému výroku dochází krátce před středeční volební debatou mezi Trumpem a demokratkou Kamalou Harrisovou.

Podle CNN mohou takové promluvy Trumpa nahrávat jeho demokratické sokyni. „Donald Trump se na debatu s Kamalou Harrisovou připravil tím, že ukázal extremismus, který může nahrávat viceprezidentčinu tvrzení, že je ‚neseriózní člověk‘, který v případě návratu do Bílého domu představuje ‚mimořádně vážnou‘ hrozbu,“ uvedla CNN.

Debata mezi Trumpem a Harrisovou je na programu ve středu ve 3:00 ráno českého času a CNN Prima NEWS ji bude vysílat se simultánním překladem.

Půjde o první setkání těchto prezidentských kandidátů před televizními kamerami. První volební debata byla sice k vidění už v červnu, tehdy ale ještě o obhajobu postu v Bílém domě bojoval Joe Biden.

Po zpackaném výkonu v debatě ale Biden neustál tlak a z volebního tažení se stáhl. V srpnu ho oficiálně nahradila právě Harrisová. Trump nejprve hlásil, že se s demokratkou chce utkat nejméně třikrát, zatím se ale shodli jen na jedné debatě.

A i nad ní oba volební týmy dlouho rokovaly. Trump chtěl mít společnou debatu na televizi Fox News, to ale Harrisová odmítla. Původně měla být diskuze na ABC News, tento kanál se sice nezamlouval Trumpovi, nakonec však k debatě na této stanici svolil.

Předvolební souboj může hrát významnou roli především pro nerozhodnuté voliče, kterých může být až 15 procent. Současné průzkumy ukazují, že bitva kandidátů je nadále mimořádně vyrovnaná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy:
vězení debata hrozba USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024