Arizona, Pensylvánie, Wisconsin. Trump chce urvat státy, díky kterým vyhrál před osmi lety

Donald Trump při rozhovoru s Fox News

Volby ve Spojených státech

Pokud se chce exprezident Donald Trump znovu vrátit do Bílého domu, musí ve volbách proti viceprezidentce Kamale Harrisové uhájit všechny typicky republikánské bašty a navíc získat na svou stranu některé ze swing states. Volební mapy z roku 2016, kdy Trump vyhrál, a roku 2020, kdy naopak padl, naznačují, že bude znovu rozhodovat jen pár států.

Americký volební systém je mimořádně specifický a spíše než klasické sčítání hlasů někdy připomíná bitevní tažení. Během volební noci 5. listopadu se budou státy postupně zbarvovat do červené (republikánské) nebo modré (demokratické) barvy. Už teď je ale favorit ve většině států známý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kampaň v USA je systematickou bitvou emocí. Trump nasadil vztek proti radosti

I když se možná zdají být USA na první pohled kompaktní, ve skutečnosti je každý stát svět tak trochu sám pro sebe. Někde zkrátka mají historicky blíže k republikánům a jinde zase k demokratům.

Viceprezidentka Kamala Harrisová ve volbách s největší pravděpodobností zabere státy na západním pobřeží a v severní části východního pobřeží. Exprezident Donald Trump si naopak urve středozápad a jih USA.

Z volební rovnice tak vypadne nějakých šest až osm států, kde budou volební výsledky vyrovnané. U Trumpa mají analytici tu výhodu, že už prošel dvěma hlasováními, při projekcích se proto dá pracovat s historickými daty.

Trumpův triumf v roce 2016

Trumpovo nečekané vítězství ve volbách v roce 2016 se už zapsalo tučným písmem do učebnic politologie a marketingu. Exprezident tehdy ovládl všechny republikánské bašty a přidal i něco navíc.

Demokratům vzal po éře Baracka Obamy Floridu, která se dodnes řadí mezi „jeho“ státy. Modrým barvám vyfoukl také Pensylvánii, Michigan nebo Wisconsin. Trump zkrátka v roce 2016 ovládl prakticky všechny swing states a získal celkovou podporu 304 volitelů, připomíná politický web 270toWin.

Pokud chce Trump znovu pomýšlet na vítězství, musí opět vyhrát v Michiganu, Wisconsinu a především v Pensylvánii, kde se bojuje o 19 volitelů. Současný průzkum CNN ukazuje, že v Pensylvánii je bitva naprosto vyrovnaná, Trump ale v průzkumech ztrácí Michigan, Wisconsin a dokonce i Georgii. Hodně napínavý je ale vývoj v Nevadě, kde přitom Trump nevyhrál ani v roce 2016, kdy slavil celkový triumf.

Bidenův lup jménem Arizona

Když člověk porovnává volební mapy z let 2016 a 2020, na první pohled nejsou zase tak rozdílné. A o to právě jde. Volby skutečně rozhoduje jen pár států. Současný prezident Joe Biden dal v roce 2020 Trumpovi ochutnat jeho vlastní medicínu, když si přisvojil zásadní swing states jako Michigan, Wisconsin, Pensylvánii a dokonce i Georgii.

Biden ale ukázal i ono podstatné „něco navíc“ a vykradl tradiční republikánskou baštu Arizonu, kde se hraje o 11 volitelů.

Současné průzkumy ukazují, že Trump prozatím Arizonu těsně drží. Není to ale zase takový úspěch, protože Arizona byla dříve typicky republikánská a červené barvy se o ni nemusely bát.

Agregátor FiveThirtyEight, který shromažďuje všechny volební průzkumy, vysílá do světa jasnou zprávu – volby budou napínavé do posledního státu. Trochu navrch má ale momentálně přece jen demokratka Harrisová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy: