Tučný úlovek na českých silnicích. Celníci odchytli polský kamion s pokutami za statisíce

Českem projíždějí řidiči, kteří státu dluží statisíce korun na pokutách. Celníci nedávno odhalili rekordmana. Byl jím polský kamion, na který byly napsané pokuty za více než 350 tisíc korun. A hříšník všechno naráz zaplatil. V opačném případě by mu totiž hrozilo zabavení vozu.

Celníci na dálnici odhalují vozidla, která nemají zaplacené mýto nebo dálniční známku. A při další lustraci občas přijde překvapení. Nedávno třeba zastavili polský kamion, který na sebe měl evidovány pokuty za neuvěřitelných 350 tisíc korun. „Řidič se spojil s leasingovou společností a následně uhradil všechny dluhy, které jsme evidovali,“ popsal případ ředitel odboru dohledu Celní správy ČR Petr Müller.

Kromě firemních aut, kterými jezdí různí řidiči, ale celníci nachytali i jednotlivce s obřími dluhy z pokut. Tři z nich museli zaplatit přes 100 tisíc. „Jednalo se o nastřádání řady dopravních přestupků –⁠ od parkování, překročení rychlosti nebo neuhrazené dálniční známky,“ doplnil Müller.

ČTĚTE TAKÉ: Řidiči, kteří zavinili těžkou nehodu, budou muset k psychologovi. Terapii si sami zaplatí

Když řidiči nemají zaplacené pokuty, hrozí, že jim celníci nebo policisté zabaví auto. Právě tato hrozba prý pomohla k lepší platební morálce nepoctivých řidičů. Bezpečnostní sbory přitom mají pravomoc k zabavení auta teprve od loňského roku.

Tagy: