Ubrečená tiskovka a princezna Koloběžka, nešetřil Piráty Králíček. Mluvil o ostudě v cizině

Partie Terezie Tománkové: poslanec Robert Králíček (ANO)

360° (269)

Piráti svým nerozhodným chováním o setrvání ve vládě připomínají princeznu Koloběžku, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda hnutí ANO Robert Králíček. Způsob komunikace lídrů koaliční strany označil za taškařici, které se smějí i v zahraničí.

„Připomíná mi to pohádku o princezně Koloběžce, jak byla oblečená, neoblečená. Piráti vždycky odcházejí, neodcházejí. Nikdo vlastně neví, co chtějí,“ nechal se slyšet Králíček. Úterní tisková konference Pirátů prý byla ubrečená a arogantní. „Obvinili tam ODS, že ji ovlivňují kmotři. Tři roky s nimi vládnou a teď najednou pět minut po vyhazovu Ivana Bartoše se objevili kmotři. Mně to přijde celé směšné,“ dodal opoziční politik.

ČTĚTE DÁLE: Bartoš byl podle Zemana mizerný ministr. Fiala je ale zbabělec, ani já takhle nikdy nejednal, uvedl exprezident

Slova o kmotrech se dotkla i poslance ODS Jiřího Havránka, dalšího hosta pořadu 360°. „Tak já jsem kmotrem své sestry, jednoho ještě malého chlapečka a jedné knížky. To je asi tak všechno. Nicméně, nebylo nic příjemného to poslouchat,“ dodal již vážnějším tónem Havránek.

Piráti s prohlášením o kmotrech přišli na úterní tiskové konferenci svolané poté, co premiér Petr Fiala oznámil svůj návrh na odvolání Ivana Bartoše z pozice ministra pro místní rozvoj. Například místopředsedkyně strany Olga Richterová Fialovo rozhodnutí označila za podraz.

Bývalý pirátský europoslanec Marcel Kolaja nicméně nespatřoval ve výstupu svých stranických kolegů projevy uražené ješitnosti. „Nevnímám to tak,  že by se Piráti urazili. Spíše je to takové prozření,“ přiblížil Kolaja. „Už v roce 2021 jsem říkal, že do této vlády vstupovat nemáme,“ dodal někdejší místopředseda strany. Někteří jeho spolustraníci mu prý v posledních dnech dali za pravdu.

Premiér měl být podle Králíčka razantnější

Premiér Fiala měl být podle Králíčka kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení v jednání s Bartošem razantnější již dříve. Připomněl, že hnutí ANO na potíže s chystaným systémem upozorňovalo již od zimy. Bartoš z pozice ministra pro místní rozvoj vystupoval jako jeden z iniciátorů celého projektu a až do odvolání ho i přes narůstající kritiku houževnatě hájil.

„Pan premiér není silný. Měl být razantnější. Ministra Bartoše měl odvolat dávno. Sami jsme upozorňovali půl roku před zahájením projektu, že digitalizace stavebního řízení fungovat nebude,“ zopakoval svá dřívější slova Králíček.

Místopředseda hnutí ANO poukázal, že nepřehlednou situací v současné vládě podle něj s pobavením sledují i za hranicemi. O české vládní krizi ve středu informoval například přední německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung nebo slovenský web SME.

Osud Pirátů ve vládě Petra Fialy je podle Králíčka již zpečetěn. „Nedokážu si představit, že by Piráti po včerejší (úterní) tiskové konferenci plné arogance a ubrečenosti vůbec v té vládě zůstali,“ uzavřel poslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráty následovat nebudeme a z vlády neodejdeme, uvedlo vedení STAN. O porušení smlouvy nejde, tvrdí

Tagy: